Muur

Ik voldoe niet 100% aan de functie eisen, toch solliciteren?

11 juli 2017

Alle blogs

Je ziet een mooie vacature maar je voldoet niet 100% aan de gestelde functie eisen. Ga je solliciteren of niet? Best lastig! Soms is wél solliciteren een heel goed idee, soms is het onnodig vragen om een afwijzing.

De perfecte kandidaat bestaat niet
De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: kan ik deze functie uitvoeren? De tekst die je op internet vindt beschrijft namelijk de perfecte kandidaat. Organisaties hopen met een uitgebreide lijst vol eisen hun droomkandidaat binnen te halen. Terwijl die droomkandidaat vaak niet eens bestaat, denk aan de bekende ‘starter met ervaring’. Bepaalde functie-eisen zijn essentieel en de ene vaardigheid is belangrijker dan de andere, maar je hoeft niet altijd volledig te voldoen aan wat er gevraagd wordt. Lees de functiebeschrijving en probeer je voor te stellen wat je werkzaamheden zijn. Probeer zicht te krijgen op wat jij in deze functie te brengen hebt en welke vaardigheden nog ontbreken. Kun jij de functie op dit moment uitvoeren? Als je die vraag met ja kunt beantwoorden heb je een goede reden om te solliciteren.

De nodige zelfkennis is essentieel op dit gebied. Als jij een overdreven positief beeld hebt van jezelf en denkt dat je zonder financiële opleiding als controller de slag kunt, dan gaat bovenstaand verhaal niet op. Check jouw inschatting eventueel in je omgeving, vraag het aan mensen in soortelijke functies.

Organisatie heeft last van tunnelvisie
Degene die jou interviewt heeft zich een beeld gevormd van de ideale kandidaat. Lang niet iedereen is in staat om een open blik te hebben. Het kan zijn dat een organisatie iemand zoekt die lijkt op degene die vervangen moet worden, of iemand die lijkt op de manager van de afdeling. Misschien focust de organisatie zich op een ervaren HBO-er, maar kun je als universitaire starter de functie ook prima invullen. Of vragen ze iemand met ervaring in een specifieke branche en  weet jij dat jouw branche daar erg op lijkt en jij de werkzaamheden ook goed kunt uitvoeren. Je past niet direct in hun plaatje maar kunt wel heel geschikt zijn voor de functie. Als jij denkt dat je de functie kunt uitvoeren, ga reageren!

Aan welke van de functie eisen voldoe je niet?
Regelmatig wordt in een vacature vermeld welke functie eisen een ‘must’ (verplicht) zijn en welke  een ‘pré’ (voordeel). Vanzelfsprekend heeft het weinig zin om te reageren als je niet aan de verplichte eisen voldoet. Maar zonder ‘pré’ kun je prima reageren. Het hangt er daarnaast sterk vanaf aan welke van de functie eisen je niet voldoet. Heb je iets minder werkervaring dan gevraagd, of heb je helemaal geen werkervaring terwijl er minimaal 8 jaar gevraagd wordt? Solliciteren als accountant terwijl je geen passende studie hebt heeft weinig zin, maar kennis van een specifiek softwarepakket kun je in een aantal dagen bijspijkeren.

Wanneer niet?
Als je niet voldoet aan de functie eisen en ook niet zeker weet of je de functie kunt gaan uitvoeren dan is de kans op een afwijzing groot. Wees reëel en gebruik je gezonde verstand. Als je eerlijk en kritisch naar jezelf kunt kijken weet je ongeveer voor welke rollen je geschikt bent en voor welke niet. Vol enthousiasme reageren op alles wat voorbij komt brengt je ook veel (onnodige) afwijzingen die uiteraard niet motiverend werken.

Hoe dan?
Twijfel je maar wil je het toch proberen? Let dan op dat je in je motivatie en CV vooral probeert jouw ervaring te koppelen aan de gevraagde ervaring voor deze vacature. Schrijf vanuit de vaardigheden die je hebt en niet vanuit wat je mist. Start dus vooral niet met ‘ondanks dat ik niet aan alle functie eisen voldoe reageer ik’, maar benoem wat wél passend is. Blijf eerlijk en ga het niet te ver zoeken, jouw ervaring als jeugdleider is niet perse genoeg om als manager aan de slag te gaan. En wie weet mag je op gesprek, kun je laten zien waarom jij geschikt bent voor deze functie en heb je straks je droombaan in the pocket!