Internationaal Teknos uit Enschede is op zoek naar een Assistent Controller

INTERNATIONAAL COATINGCONCERN TEKNOS IS OP ZOEK NAAR EEN ASSISTENT CONTROLLER

6 oktober 2021

Creatief, volhardend, ambitieus en eerlijk: dát is de cultuur binnen Teknos. Een internationale organisatie met 1800 medewerkers, opererend in meer dan 20 landen maar nog altijd een familiebedrijf waar respectvol met elkaar wordt omgegaan. Binnen het bedrijf ligt momenteel een enorme kans voor een financial met ambitie en iemand die graag wil doorgroeien naar de functie van Controller. Maakt dit je nieuwsgierig? We zullen in gesprek gaan met Stephan Ruijter over zijn huidige functie, de cultuur binnen Teknos en de reden dat hij op zoek is naar een nieuwe collega.... 

Wie ben jij en wat doe je bij Teknos? 

“Ik ben Stephan Ruijter, 31 jaar en sinds maart dit jaar werkzaam als Controller bij Teknos in Enschede. Voordat ik in dienst kwam, werd ik via een accountantskantoor door Teknos ingehuurd als Interim Controller. Hierdoor was ik al bekend met de organisatie en de mensen die voor Teknos werkten. Meermaals heb ik de vraag gekregen om de overstap te maken, maar tot voor kort steeds besloten die stap niet te wagen.” Waarom niet? “Het voelde niet als het juiste moment. Eind 2020 is mij gevraagd of ik niet deels voor Teknos in Nederland wilde werken en daarnaast deels voor Teknos Group in Finland. Corona gaf mij, en velen met mij, het inzicht dat werken op afstand heel goed mogelijk is. Als ik eens per twee of drie maanden naar Finland afreis is dat prima. Dat vind ik zelfs heel gaaf om te doen en is goed te combineren. In Nederland heeft Teknos de ambitie om verder te groeien. Momenteel zijn we druk bezig met een project voor de bouw van een nieuw pand. Dat gaf mij veel vertrouwen, het laatste zetje in de rug dat ik kennelijk nodig had. Uiteindelijk heb ik besloten de overstap te maken en ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

 

Stephan RuijterOorspronkelijk waren we een tuinbedrijf in Enschede genaamd Drywood. In 2016 werden we overgenomen door Teknos, een Finse organisatie met 1800 medewerkers in 22 verschillende landen, internationaal opererend. In Finland behoort Teknos tot een van de twee grootste spelers op de markt van verfleveranciers.  Teknos is een familiebedrijf. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer. Paula Salastie geeft leiding aan de organisatie. Paula investeert al haar tijd en energie in het bedrijf, heeft vooral focus op de continuïteit van de organisatie. Het is echt een familiebedrijf, heel anders dan een multinational die vooral gericht op financiële prestaties. Als ik ergens mee zou zitten kan ik Paula gewoon bellen om even met haar te sparren, er is geen sprake van hiërarchie. En dat voor een onderneming van deze grootte, dat vind ik echt heel mooi.”

‘’TEKNOS IS EEN FAMILIEBEDRIJF, COMPLEET ANDERS DAN EEN MULTINATIONAL DIE VOORAL GERICHT IS OP DE KORTE TERMIJN

Een kleine Twentse verfproducent die wordt overgenomen door een grote Finse speler, dat zal veel impact hebben gehad?

“Absoluut. Als organisatie maak je ineens onderdeel uit van een internationale organisatie, die actief is in meer dan 20 landen. Dat vraagt om een nieuwe denkwijze, waarbij je anders gaat nadenken over de processen binnen de organisatie. In de eerste jaren na de overname hebben er veel veranderingen plaatsgevonden. In 2018 is een reorganisatie doorgevoerd waarna ik door Teknos werd ingehuurd als Interim Controller. In deze periode zijn processen verbeterd, nieuwe systemen ingericht en efficiencyslagen doorgevoerd. Een leerzame tijd waarin we mooie stappen hebben gemaakt.”

Maar nog even over jou, wat doe je precies bij Teknos?

“Ik ben Controller voor de organisatie in Nederland, maar ook werkzaam voor Group Finance in Finland als Business Controller. De helft van mijn tijd besteed ik aan Nederland, de andere helft aan mijn werk voor Group Finance. De organisatie in Nederland is relatief klein, er werken ongeveer 25 collega’s in Enschede. Voor een dergelijke kleine organisatie is geen full-time Controller nodig, vandaar dat ik ook werkzaam ben voor Group Finance. Deze dubbele rol is zeer uitdagend en bevalt mij uitstekend. Een maand geleden ben ik naar Finland geweest om mijn Finse collega’s voor de eerste keer in het echt te ontmoeten. Afgelopen vrijdag ben ik in Duitsland geweest, om te ondersteunen met een investeringsproject. Afsluitend was ik uitgenodigd voor een personeelsfeest. Dat zijn zaken waar ik enthousiast van word: internationaal bezig zijn en met collega’s uit andere landen samenwerken.”

Klinkt als een drukke baan, ik begrijp de snak naar ondersteuning. Waar hoop je op?

“Ja, het is momenteel erg druk inderdaad. Gelukkig doe ik mijn werk met heel veel plezier, maar er is duidelijk behoefte aan een collega. Zelf heb ik de wens volledig voor Group Finance te gaan werken. Het liefst zou ik daarom iemand vinden die mijn positie in de toekomst wil overnemen. Het hele veld ligt open, dus hoe eerder diegene doorgroeit, hoe beter. Wij zijn bereid energie en tijd te steken in het opleiden van een nieuwe collega. Ik zoek iemand die er écht voor wil gaan. Vrij cliché, maar iemand met een 9 tot 5 mentaliteit zal niet passen binnen Teknos. Iemand die eigenaarschap toont, dat vind ik belangrijk. Iemand die graag feedback ontvangt en daar wat mee doet, dat is de persoon die wij zoeken.”

Vacature Assistent Controller

HOE EERDER DE NIEUWE COLLEGA DOORGROEIT, HOE BETER!

Hoe ziet de financiële afdeling eruit?

“De financiële afdeling van Teknos Nederland is klein en bestaat enkel uit mijzelf en een externe collega. Zoals gezegd zitten we in meer dan 20 landen met elk een eigen Controller. Verder verschilt het per land hoe de financiële afdeling eruit ziet. Finland en Duitsland zijn bijvoorbeeld vrij groot, daar zitten meerdere collega’s op de afdeling. Daarnaast hebben we een Group Finance, bestaande uit zes mensen, aangestuurd door de CFO. Zelf maak ik onderdeel uit van die groep. Vanuit Group Finance ondersteunen en sturen wij alle financiële afdelingen van Teknos aan."

Wat mag de nieuwe collega van jou verwachten, wat voor type leidinggevende ben jij?

“De collega mag van mij goede begeleiding verwachten waarbij ik hem of haar zoveel mogelijk betrek. Ik ben een type leidinggevende die collega’s graag eerst laat nadenken en laat onderzoeken hoe iets werkt. Ik geloof dat je hierdoor het snelst leert en jezelf ontwikkeld. Als je ergens tegenaan loopt ben ik de eerste die hulp bied. Verder kun je met mij naast het werk ook prima over niet-werk-gerelateerde zaken praten. In een organisatie zoals Teknos is genoeg ruimte voor andere zaken dan werk zoals informele borrels en teamuitjes”.

Hoe zou je de cultuur binnen de organisatie omschrijven?

“Creatief, volhardend, ambitieus en eerlijk. Dat vooral! We gaan respectvol met elkaar om en er is ruimte voor elke cultuur en religie. Dat is ook wat mij zo’n goed gevoel geeft binnen Teknos. De sfeer is open en de kleinschaligheid binnen zo’n grote organisatie past mij perfect.”

Waarom moet iemand solliciteren op deze functie, wat is er zo gaaf aan werken bij Teknos?

“Teknos is een uniek familiebedrijf, de sfeer is informeel en er wordt met respect met elkaar omgegaan. Teknos biedt de unieke kans om een potentiële kandidaat op te leiden van Assistent Controller naar Controller. Er is ruimte voor groei en ontwikkeling. We opereren internationaal, wat ruimte biedt om verder te groeien in de toekomst. Er wordt tijd en energie in je gestoken, naar mijn idee voldoende reden om te solliciteren, toch?”

Bas Sikkema - Managing Consultant Finanxe TwenteHeb jij zin om aan de slag te gaan als Assistent Controller bij Teknos?
  

Neem contact op met Bas Sikkema via 06- 14660092 of via


 

Teknos

Teknos is een wereldwijd opererend coatingbedrijf met ondernemingen in meer dan 20 landen in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Teknos is opgericht in 1948 en een van de grootste familiebedrijven van Finland. Het is een van de leidende producenten van industriële coatings met een sterke positie in bouwverven.

Wij bieden een breed scala aan verven en coatings van hoge kwaliteit voor de productiesector, bouwprofessionals en consumenten. We streven er altijd naar om de beste oplossingen te vinden voor elke behoefte van onze klanten. Aanhoudend onderzoek en productontwikkeling en grondige aandacht voor milieuzaken voor al onze activiteiten helpen ons te voldoen aan de vele verwachtingen van onze klanten en deze zelfs te overtreffen.

Teknos wil de wereld langer laten meegaan door het leveren van slimme, technisch geavanceerde verven en coatings die beschermen en verduurzamen. Teknos werkt nauw samen met haar klanten. Voor meer informatie, bezoek onze website www.teknos.com

We make the worls last longer