Olie&Gas

Kennisoverdracht in Istanbul, collega inwerken in Polen: dat kan gebeuren als je bij DNV GL aan de slag gaat

16 september 2019

XanderXander: “Wereldwijd zijn er 8 regio centers voor GSS Finance, het shared service centre van DNV GL, ik ben manager van West-, Zuid- en Oost-Europa. Vanuit Arnhem bedienen we met 15 chief accountants 21 landen. Daarbij werken we samen met een Global Centre in Polen waar ruim 175 finance collega’s werken. Het leuke is dat op onze afdeling mensen met veel verschillende nationaliteiten werken. Oekraïne, Spanje, Frankrijk, de Filippijnen, Pakistan: een heel gemêleerd team en een dynamische omgeving met veel variëteit!”

DNV GL in Nederland

DNV GL heeft internationaal ongeveer 12.000 personeelsleden en draait een omzet van iets meer dan 2 miljard euro. In Nederland werken ruim 800 mensen. De afdeling Maritiem is gevestigd Barendrecht, vlakbij de Rotterdamse haven. Xander: “Olie en gas zit uiteraard in Groningen, waar we nu bijvoorbeeld bezig zijn met advies over het afsluiten van de gasvelden. In Arnhem zijn we primair bezig met Energie, onze consultants begeleiden grote netwerkbedrijven als Tennet en Alliander bij de energietransitie. We hebben daar een grote testfaciliteit waar we de transformatoren testen die je aan de rand van een stad ziet, daar waar hoogspanningskabels de grond in gaan.” 

Collega terug naar zijn geboorteland: interim collega gezocht!

Twee jaar geleden werden de GSS Regio Centers gecreëerd en verdwenen lokale finance functies. Xander: “Onze Turkse collega is toen met zijn gezin naar Nederland verhuisd en als Chief Accountant aan de slag gegaan. Maar, helaas konden ze hier niet aarden. Om persoonlijke redenen heb ik hem toegezegd dat hij snel naar huis kon, maar zo hadden wij op korte termijn een nieuwe collega nodig. Het is best lastig om nieuwe collega’s te vinden en een procedure de nodige tijd in beslag. Gelukkig kon ik via Finanxe snel met Björn in gesprek en was hij direct beschikbaar!” 

Zorgen voor een goede kennisoverdracht 

Bjorn van Megen - Interim Finance ProfessionalBjörn was binnen DNV GL als Chief Accountant eindverantwoordelijk voor accounting in de landen Turkije, Roemenië en Azerbeidzjan. Xander: “Mijn primaire zorg is dat maandelijkse afsluiting, audits en compliance doorlopen. De belangrijkste taak van Björn was daarnaast om zoveel mogelijk kennis van mijn Turkse collega vast te leggen en te structureren, zodat de vaste nieuwe collega goed ingewerkt zou kunnen worden. Goed contact houden met de lokale accountantskantoren  was daarnaast erg belangrijk.

Deze drie landen zijn voor ons relatief klein en in die zin is het geen hele complexe opdracht, Björn zou voor het langdurig uitvoeren van deze functie overgekwalificeerd zijn. Maar omdat we echt iemand nodig hadden die goed kon vastleggen, vertalen wat er is en die ondertussen ook de boel draaiende kon houden was wat meer kennis en ervaring gewenst. Juist door zijn kennis, ervaring en zijn positieve houding is het allemaal erg soepel verlopen.

Flexibiliteit: gewoon naar Istanbul vliegen

"Björn heeft de opdracht goed opgepakt en is erg flexibel geweest! Want om het nog wat lastiger te maken bleek in de laatste werkweek van mijn Turkse collega dat zijn moeder op sterven lag. Heel belangrijk dat hij nog sneller naar Turkije kon.” 

Björn is daarom naar Istanbul gereisd en heeft vanuit een hotel samen met deze collega toch kunnen werken aan een goede kennisoverdracht. Niet een standaard gespreid bedje, fijn dat hij zo flexibel was!

“Björn had heel snel in de gaten hoe onze organisatie gestructureerd is en hoe ons (niet standaard) Skylineaccountingsysteem werkt. Over zijn interactie en communicatie met zowel lokale collega’s als collega’s van het Global Centre in Polen krijg ik veel positieve feedback. Uitleggen, vragen stellen, documenteren, eigen initiatief om dingen uit te zoeken, allemaal erg positief. Om het nog wat complexer te maken had hij een leidinggevende die tot een maand geleden nog vanuit Dubai werkte en nieuw was in zijn functie. Geen teamleider om de hoek waar je met al je vragen terecht kan! 

Twee weken geleden is Björn samen met deze leidinggevende naar Polen geweest om daar de overdracht te doen aan de nieuwe collega. Deze week is onze maandafsluiting en kan hij met zijn nieuwe Poolse collega nog een keer alle stappen te doorlopen en dan is zijn opdracht naar volle tevredenheid afgerond!”

Afwisseling en uitdaging: veel te doen in een korte periode

Björn van Megen: “Het is een leuke periode geweest met afwisselende werkzaamheden. Naast het draaiend houden van de boekhouding voor de drie landen en het overdragen van de kennis heb ik een fusie van twee bedrijven gedaan, wat altijd erg leerzaam is. De tripjes naar Turkije en Polen, het inwerken van een nieuwe collega, vreemde talen en snel schakelen met lokale accountants en het GSS team in Polen: de diversiteit van deze opdracht maakte het leuk en uitdagend! Voor de lange termijn zou ik deze functie niet ambiëren, maar door de vele werkzaamheden in deze korte periode was dit perfect voor mij. Het direct aansturen van de boekhouding waarbij je eindverantwoordelijk bent was nieuw voor mij, ik ben blij dat ik die ervaring bij DNV GL heb kunnen opdoen.

Bij DNV GL voel je jezelf welkom, je bent als interimmer onderdeel van het team. Dat heb ik elders weleens anders gezien, een pluim voor DNV GL daarvoor. De manier waarop ze met mij gecommuniceerd hebben en de manier waarop je wordt opgenomen in het team is echt top.” 

DNV GL is wereldwijd een van de marktleiders op het gebied van verificatie en certificatie. Ze zijn actief in de sectoren Maritiem, Olie & Gas, Energie, Software en Business Assurance. Van origine een Noors bedrijf is DNV GL onderdeel van een stichting die als doel heeft om de wereld: ‘safer, smarter & greener’ te maken. Vanuit deze doelstelling helpt DNV GL organisaties de veiligheid en duurzaamheid van hun bedrijfsvoering te verbeteren!

Knipsel

SchipXander: “in de sector Maritiem zijn we al meer dan 150 jaar actief. Alle schepen wereldwijd moeten worden gebouwd volgens een bepaalde standaard en een daarvan is de DNV GL standaard. Wij voeren technische inspecties uit van schepen en offshore constructies en geven vervolgens een certificaat uit waardoor het schip kan varen en verzekerd kan worden. Niet onbelangrijk voor bijvoorbeeld grote cruiseschepen of olietankers! Daarnaast zijn we technisch adviseur voor de olie-en gassector en inhoudelijk expert voor bedrijven in de energiewaardeketen. 

 

Wil jij net als Björn aan de slag in uitdagende opdrachten bij mooie organisaties? Of heeft jouw organisatie juist behoefte aan een professional zoals Björn? Neem dan contact op met een van onze consultants.