Ja of nee zonde tekst

Liever een hoog salaris dan een leuke baan – Ja of Nee

5 juli 2018

  • Jij zit al 10 jaar bij een goed betalende werkgever, je bent doorgegroeid naar ‘schaal 100’ en verdient comfortabel elk jaar een aantal dikke bonussen. Maar eigenlijk verveel je je, je vindt er niet veel meer aan. 
  • Jij hebt die baan die je hart heeft, je volgt je passie. Je geniet van je werk en gaat met een voldaan gevoel  naar huis. Je krijgt alleen een vrij minimaal salaris…

Oké nog een stelling: Je bent afgestudeerd en op zoek naar een leuke job. Een aantal gesprekken gevoerd en inmiddels twee aanbiedingen gekregen. 

  • Baan 1: bij een succesvolle startup: superleuk team, uitdagende werkzaamheden en veel vrijheid, een baan die je superleuk lijkt en waar je energie van krijgt. Salaris: mwah, medium.
  • Baan 2: bij een grote organisatie, meer routine en uitvoerende werkzaamheden, minder vrijheid en uitdaging maar wel oké. Het salaris ligt ruim hoger dan bij baan 1 en je krijgt een leaseauto. 

Krijg je al keuzestress of is het voor jou gelijk duidelijk? 
Laten we voorop stellen dat je je in een prettige positie bevindt als je voor een baan kunt kiezen die  je leuk vindt. Er zijn genoeg situaties waarin mensen om wat voor reden dan ook moeten kiezen voor een baan die ze minder leuk vinden. Op dit moment is de werkgelegenheid in de meeste sectoren gelukkig goed en valt er daadwerkelijk wat te kiezen. 

Millenials versus generatie Z
Volgens dit onderzoek kiezen Millenials (geboren tussen 1980 en 2001) (met name in Nederland, Spanje en Frankrijk) liever voor een leuke baan met een modaal salaris dan voor een saaie baan met een salaris van een ton per jaar. Maar, generatie Z daarentegen (geboren in de jaren nul van de 21ste eeuw) gaat de arbeidsmarkt  bestormen. En binnen die groep kiezen meer mensen (35%) voor de saaie, goedbetaalde baan dan bij de Millennials (25%). ‘Deze generatie is iets conservatiever en hecht ook meer waarde aan salaris. Waar de millennials zijn opgevoed met ‘doe wat je leuk vindt’ en ‘jij kunt alles bereiken, als je er maar hard voor werkt’, zag Generatie Z familieleden ontslagen worden door de crisis. Dat doet iets met je mindset, laten diverse studies al zien.” (bron)

Een makkelijk JA of NEE is er misschien niet bij deze stelling. Naast salaris en arbeidsvoorwaarden zijn er namelijk nog talloze andere factoren die een baan aantrekkelijk maken, de keuze voor een baan is een afweging van al deze factoren. 

  • zelfstandigheid, onafhankelijkheid
  • verantwoordelijkheid, beslissingsbevoegd zijn
  • Je ontwikkelen, kennis opdoen
  • afwisseling
  • uitdaging & avontuur
  • bijdragen aan de samenleving, idealen
  • waardering, status
  • collega’s, contact met mensen, sociale activiteiten
  • prettige aansturing 
  • werk-privé balans, reisafstand, stabiliteit 

Wat vinden onze Finanxe Consultants? 

Mark Naberman - Managing Consultant - FinanxeMark Naberman: "Ik vind een leuke baan waarin ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid heb belangrijker dan een saaie baan zonder uitdaging.

Uiteraard is een passende beloning hierbij op zijn plaats… er moet genoeg brood op de plank komen en leuke uitstapjes kunnen maken. Een afweging van factoren dus, waarbij de inhoud van de baan bovenaan staat". 

 

Finanxe Marjon_selectieMarion Hetebrij: "Ik vind het een lastige stelling. Ik geloof niet zozeer in heel stellig ja of nee. Je werkt uiteindelijk om privé leuke dingen te kunnen doen. Maar aangezien ik fulltime werk en dus veel tijd doorbreng op mijn werk lukt dat natuurlijk niet op een plek waar je het niet naar je zin hebt of niet wordt uitgedaagd. Beide moet dus goed in balans zijn."