Network-1179522

Netwerken, waarom en hoe?

25 april 2017

Alle blogs

Vaak wordt geroepen dat 70% van alle vacatures nooit openbaar wordt gemaakt maar via via wordt ingevuld. Netwerken scoort inderdaad hoog als het gaat om manieren waarop mensen een baan vinden, maar 70%? Dat blijkt een fabeltje. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer 1 op de 5 Nederlanders een baan vindt via hun netwerk. Nog steeds een grote groep mensen, best belangrijk dus om te netwerken als je een nieuwe baan zoekt. Maar hoe doe je dat? Wat moet je wel en niet doen? 

Netwerkclubs en borrels? 
Veel mensen hebben geen positief beeld bij netwerken. Ze denken alleen aan het benaderen van onbekenden op een bedrijfsborrel, of lid worden van een netwerkclub. Maar eigenlijk heeft iedereen een netwerk en ben je overal en altijd aan het netwerken. Netwerken is namelijk het bouwen aan relaties met mensen, het investeren van tijd en energie in die relaties. Een deel van je netwerk zijn je familie en vrienden, een ander deel mensen die je kent via bijvoorbeeld je sportclub of opleiding. Daarnaast heb je een zakelijke netwerk van collega’s en andere contacten die je via je werkt hebt opgedaan.

Als je actief wilt gaan netwerken ben je contacten aan het leggen en onderhouden met mensen die je verder kunnen helpen, zowel privé als in je carrière. Netwerken is geven en nemen, jij helpt mensen met jouw kennis, informatie en contacten, en een ander helpt jou.  Netwerken is investeren in relaties. 

De kracht van een netwerk
Er is ooit uitgerekend dat je binnen drie schakels (vrienden van de vrienden van jouw vrienden) contact kunt leggen met alle mensen in Nederland. De kans is groot dat in jouw netwerk iemand te vinden is die werkt bij de organisatie waar jij graag wilt werken. Die persoon kan je wellicht introduceren bij de afdelingsmanager voor een oriënterend gesprek.

Inzetten van je netwerk
Hans Spits startte in 2016 als zelfstandige. Zijn eerste opdracht bij KPMG vond hij via Finanxe. Hoe gaat het verder met het binnenhalen van opdrachten? “Dat valt me erg mee. Voordat ik startte als zelfstandige wilde ik in elk geval een eerste lange opdracht hebben om mee te starten. Die heb ik via Finanxe gevonden. Toen het besluit eenmaal genomen was en ik in mijn netwerk aankondigde dat ik ging starten, merkte ik gelijk dat er best wel wat vraag kwam. Bestaande klanten, ex-collega’s, en anderen uit mijn netwerk namen contact met me op. Ik probeer mijn netwerk op een natuurlijke manier te onderhouden, door regelmatig contact te houden met (oud- ) collega’s op allerlei posities in het bedrijfsleven. Daarnaast is Jong Management een belangrijk netwerk voor mij, waar ik allerlei mensen leer kennen." 

Face to face of online
De laatste jaren wordt online netwerken steeds makkelijker. Facebook en LinkedIn helpen je online een netwerk van contacten op te bouwen. Vooral LinkedIn is erg belangrijk als je op zoek bent naar een andere baan, dit netwerk wordt namelijk door veel recruiters gebruikt om te ‘headhunten’. Naast online netwerken blijkt face to face contact houden belangrijk. Persoonlijk contact is vaak effectiever. Netwerken is investeren, aandacht geven en interesse tonen. Mensen met wie je een goede band opbouwt kun je vervolgens om advies vragen.

Hoe pak ik het aan?

  • Netwerken vraagt wat van je. Neem initiatief en ga proactief aan de slag. Stel jezelf een doel, weet wat je wilt.
  • Kies een vorm die voor jou werkt. Start met individuele netwerkgesprekken via je huidige contacten of sluit je aan bij een netwerkgroep. Bezoek alumnibijeenkomsten van jouw opleiding, congressen, workshops of lezingen.
  • Luister naar de ander, investeer in de relatie, stel vragen en leef je in. Probeer mensen te leren kennen, zoek niet direct resultaat. Als je te resultaatgericht bent ondermijnt dat de relatie.
  • Doe wat je zegt, kom afspraken na. ‘We bellen’ zeggen en dat vervolgens niet doen is schadelijk voor de relatie.
  • Netwerken is geven en nemen. Wees bereid om anderen te helpen met jouw kennis en contacten. Gevolg is dat jij ook wordt geholpen.