Seven

Open sollicitatie, zinvol of niet? - de 7 tips

4 april 2017

Alle blogs

De arbeidsmarkt trekt aan, het werkloosheidspercentage neemt al een aantal jaren af en het aantal vacatures stijgt. In Finance gaan we zelfs weer richting een situatie waarin de vraag naar kandidaten groter is dan het aanbod. Ben jij op zoek naar een nieuwe baan in finance? Dan is dit de ideale markt om jezelf bij werkgevers onder de aandacht te brengen en een open sollicitatie kan daar een uitstekende manier voor zijn. Als je het tenminste op de juiste manier aanpakt. Het lukraak versturen van een lading e-mails heeft weinig zin. Wat zijn de voordelen, waar moet je op letten en hoe zorg je dat het resultaat positief is? Hierbij 7 tips van Finanxe

1. Jij zoekt jouw werkgever in plaats van andersom
Veel mensen houden vacaturesites in de gaten en reageren wanneer er een interessante vacature voorbij komt. Met een open sollicitatie draai je dit proces als het ware om. In plaats van dat de werkgever iemand zoekt, ga jij op zoek naar de werkgever die bij jou past. Voordeel is dat je niet als 'een van de vele' sollicitaties binnenkomt, je bent niet 1 van de 200 sollicitanten die reageert op het moment dat er een vacature is. Je hoeft daardoor minder je best te doen om op te vallen. Het bewust kiezen voor een bepaalde organisatie laat zien dat initiatief neemt en je gemotiveerd bent om juist daar te aan de slag te gaan. 

2. Zorg dat je weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt
Het meest belangrijke bij een open sollicitatie is dat je heel goed weet wie je bent, wat je wilt en wat je kan. Als je die dingen vervolgens kunt overbrengen aan werkgevers dan is de belangrijkste stap gezet. Bedenk bij welke bedrijven je zou willen werken, in welke functie, met welke taken en waarom. Wat heeft het bedrijf aan jouw kennis en ervaring? Misschien denk je dat je de kans op een baan verkleint als je uitspreekt welke specifieke ambities je hebt, maar het tegendeel is waar. Het laat zien dat jij een duidelijke richting voor ogen hebt, zelfkennis hebt en daadkrachtig bent. Wees enthousiast en win daarmee de interesse van de organisatie.

3. Maak keuzes, stop je energie in een beperkt aantal sollicitaties
Veel mensen denken bij open solliciteren aan ‘op goed geluk’ je sollicitatie naar zoveel mogelijk bedrijven versturen. Maar dat is een manier die over het algemeen niet werkt. Gericht solliciteren met een duidelijk verhaal werkt daarentegen wel. Een standaardbrief kan irritatie opwekken, terwijl het juist positief overkomt is als je kunt uitleggen waarom je specifiek bij deze organisatie wilt werken. Verdiep je in de organisaties, hoe staan ze er voor, zijn daar inderdaad functies die aansluiten bij wat jij zoekt?

4. Gebruik je netwerk
Als je weet bij welke organisatie en in welke functie je graag aan de slag wilt, wacht dan nog even voordat je je sollicitatiebrief gaat versturen. De beste manier om bij een organisatie binnen te komen is via via. Werkt iemand uit jouw netwerk bij deze organisatie? Of kent iemand in jouw netwerk een medewerker bij het bedrijf waarmee je een oriënterend gesprek kunt voeren? Via LinkedIn kun je dit makkelijk inzichtelijk krijgen. Wees niet bang om je te laten introduceren, je hebt daarmee gelijk een goede referentie en dat kan het verschil maken!

5. Let op:

  • Bel van tevoren en vraag of open sollicitaties in behandeling worden genomen en aan wie je je sollicitatie kunt richten
  • Je cv is belangrijk! Recruiters en HR-adviseurs kijken altijd eerst naar het cv. Juist bij een open sollicitatie is ook je motivatie belangrijk, maar geef voldoende aandacht aan de opbouw en inhoud van je cv
  • Blijf actief. Bel als je na twee weken nog niets gehoord hebt. Als je bericht krijgt dat jouw brief in portefeuille wordt gehouden, bel dan na een aantal maanden en vraag naar de mogelijkheden.

6. Open sollicitatie via een een recruitmentbureau
Bij Finanxe komen we regelmatig in contact met enthousiaste financials die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Ook als we op dat moment geen passende vacatures voor ze hebben gaan we samen in gesprek. We inventariseren wat hun ambities en wensen zijn. Doordat wij binnen de regio veel connecties hebben, kunnen we inschatten wat een passende plek is en onze kandidaten daar onder de aandacht brengen. Regelmatig komt hier een mooie match uit! Dus als je bij een recruitmentbureau op dit moment geen passende vacature ziet is het verstandig om toch in gesprek te gaan.

7. Zet door en betrek een afwijzing niet op jezelf
Wees niet van slag als er geen enkele reactie komt op jouw sollicitatie. Dit hoeft namelijk niet te betekenen dat de organisatie jou geen geschikte kandidaat vindt. Het hangt er sterk vanaf welk beleid een organisatie heeft op het gebied van open sollicitaties. Soms wordt je sollicitatie in portefeuille gehouden, soms krijg je een nette reactie maar worden je gegevens niet bewaard. Geef niet op als het niet gelijk lukt. Houd vol! Hoe actiever jij bent, hoe groter de uiteindelijke kans van slagen. Keep up the good work!