Finanxe - Bemiddelt in financieel talent vanuit Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem en Heerenveen

Plant controller bij een Ardagh fabriek, Hoe is het met Eelco Huitink?

7 december 2017

Alle blogs

Bijna een jaar geleden stapte Eelco Huitink na 7 jaar bij Douwe Egberts over naar Ardagh. In zijn afwisselende baan als plant controller van een fabriek waar aluminium verpakkingen geproduceerd worden heeft hij het goed naar zijn zin. "Je stuurt hier op hele andere KPI’s en kunt kunt onderscheidend zijn wanneer je problemen snel kan oppakken, analyseren en oplossen."

Eelco Huitink"Ik ben Eelco Huitink, 30 jaar, ik woon samen met mijn vriendin in Elst (tussen Arnhem en Nijmegen). We wonen daar allebei al ons hele leven en voor ons is het de enige plek in Nederland waar we willen wonen. Vandaar dat we er een nieuwbouwhuis hebben gekocht waar we een paar maanden geleden in zijn getrokken. We zijn nu in de weekenden druk aan het klussen. Het zijn kleine dingen die nog moeten gebeuren maar je bent altijd zo weer een halve dag verder. Ik voetbal en tijdens de zomermaanden ga ik graag wielrennen. Sinds kort ben ik daarnaast penningmeester bij de voetbalvereniging. Ik vind het belangrijk betrokken te zijn in mijn woonplaats, bijvoorbeeld ook door de lokale middenstand te steunen. Ik koop liever lokaal dan voor 20 euro goedkoper bij een grote keten."

Na 7 jaar Douwe Egberts: manufacturing control
"Na mijn studie ben ik bij Douwe Egberts begonnen. Ik heb daar een hele goede tijd gehad en een aantal mooie carrièrestappen gemaakt. Ik startte als salescontroller en heb daarna financial control en projectwerk gedaan. Na 7 jaar wil de ik graag binnen een andere organisatie ervaring opdoen. Bij DE verzorgde ik controlling voor de Marketing & Sales Unit, maar aan de voorkant van het proces is de grootste marge en winst te behalen. Een overstap richting manufacturing control had daarom mijn voorkeur. Toen Marion van Finanxe me benaderde met de vacature bij Ardagh was ik dan ook erg enthousiast."

Arjen van der Wal (manager bij Ardagh) over het aannemen van Eelco

Arjen: "Het is een onwijs leuke baan als zelfstandig controller van een kleine fabriek maar het bleek een lastige positie om in te vullen. Voor iemand die net van school komt is de functie te zelfstandig en het hoofdkantoor te ver weg. We zochten iemand die in een groeiscenario past, iemand die een volgende stap (liefst intern) gaat maken. We beseften ons dat we het schaap met de vijf poten zochten, maar gelukkig heeft Finanxe met Eelco onze gedroomde kandidaat gevonden!

Ook een jaar later is Eelco nog steeds de ideale kandidaat, het bevalt wederzijds heel goed. Eelco heeft het werk heel snel opgepakt en is echt onderdeel van de familie geworden. Hij past goed in het profiel qua werkervaring en ook qua persoonlijkheid is hij de persoon die wij zochten. Eelco is iemand die zich niet snel gek laat maken, die finance ziet als een middel en niet als een doel op zich. Hij is positief  kritisch en houdt zijn rug recht."

109 fabrieken in 22 landen
Eelco: "Ardagh is een internationale producent van verpakkingsmaterialen met 109 fabrieken in 22 landen. Ardagh maakt glaswerk, van flesjes voor bier en cola tot glaswerk waarin appelmoes verpakt wordt. Daarnaast produceren ze blikverpakkingen, bijvoorbeeld voor groente, verf en babyvoeding. De fabriek in Veenendaal waar ik Plant Manager ben is een beetje een vreemde eend in de bijt, samen met 2 andere werken wij namelijk met aluminium, een compleet ander proces dan blik. We maken spuitbussen voor onder andere deodorant, haarlak en scheerschuim."

Plant Controller tussen robots en aluminium Ardagh
"Na een korte overdrachtsperiode startte ik als Plant Controller, in een nieuwe organisatie en een nieuw vakgebied was dat best even aanpoten… Maar ik ben heel erg enthousiast over de stap die ik gemaakt heb. Je stuurt hier op hele andere KPI’s en je kunt onderscheidend zijn wanneer je problemen snel kan oppakken, analyseren en oplossen.
Een van onze klanten had bijvoorbeeld problemen met de manier waarop onze robots de bussen op pallets plaatsen. In de fabriek van de klant, waar de bussen afgevuld worden, konden de robots van de betreffende lijn onze bussen niet verwerken. Zo'n probleem moet opgelost worden, maar er zit een besturingssysteem in die robots dus er komt best een hoop bij kijken. Maar, mijn collega's hier gaan een uur bij elkaar zitten en dan is er een oplossing. Die oplossing ligt 1,5 uur later bij de klant en als de klant akkoord geeft is het binnen twee dagen geregeld. Die snelheid en het oplossingsgerichte denken geven een hele positieve vibe."

Gemiddelde werkweek
"Als Plant Controller ben ik financieel eindverantwoordelijk voor deze fabriek waar ongeveer 150 mensen werken. We zijn 1 week in de maand bezig met de periodeafsluiting en forecasting voor volgende maanden, de rest van de periode pak ik ad hoc zaken op. Dat kunnen allerlei praktische vragen zijn vanuit de fabriek. Ik ben lid van het plaatselijke fabrieks-MT, waarmee we wekelijks vergaderen om alle lopende zaken te bespreken. Elke maand gaan we met het MT een dag door alle cijfers heen om het operationele team ook inzicht te geven in welke acties welke financiële gevolgen hebben. Alle shift managers neem ik vervolgens mee in dat verhaal."

Onderdeel van een grote internationale organisatie
"Ardagh heeft de afgelopen jaren veel acquisities gedaan, zo ook onze fabriek in Veenendaal in 2012. Hiërarchisch heb ik geen leidinggevende op de fabriek, ik wordt aangestuurd vanuit de groep daarboven. De uitdaging voor mij is om een smeermiddel te zijn tussen de fabriek en het hoofdkantoor en dat is best een klus. Als fabriek krijgen we alle vrijheid om (binnen de gestelde grenzen) beslissingen te nemen om de fabriek zo optimaal mogelijk te besturen, maar toch zijn er soms moeilijke situaties. Waarom worden vanuit het hoofdkantoor bepaalde vragen gesteld of keuzes gemaakt en waarom in de fabriek? Ik probeer uit te leggen en begrip te kweken. Het belangrijkste is dat mensen in de fabriek zien dat ik gevoel heb voor de business, dat ik snap waarom bepaalde dingen belangrijk zijn en dat ik mee denk."

Dynamiek = leuk
"Ik houd van verandering, van nieuwe dingen doen. Ik wil niet elke dag over hetzelfde praten, dan raak ik afgeleid en ben ik niet meer scherp. De dynamiek in deze functie past dan ook erg goed bij me. De combinatie tussen de periodeafsluiting waarbij je een lijst van activiteiten afwerkt, het wekelijkse MT overleg en de andere zaken, dat maakt mijn werk erg leuk. En als ik een uurtje over heb trek ik andere schoenen en een stofjas aan en ga ik in de fabriek meekijken."

Ambities
"Ik denk dat ik goed tot mijn recht kom binnen een wat kleinere organisatie, ik hoef geen CFO van een multinational te worden. Ik vind mijn werk erg leuk, maar na een jaar of 4 wil ik een stap maken, iets nieuws omarmen. Idealiter werk ik over een jaar of 10 als financieel directeur bij een familiebedrijf in een fabrieksomgeving. In elk geval binnen de financiële organisatie want dat is wel waar mijn hart ligt."