Rondje langs de velden header blog (1)

Rondje langs de velden – Basketballer Benny van der Reijden

28 april 2020

Alle blogs

De beste willen worden. Grenzen verleggen en steeds nieuwe doelen creëren. Die mindset heb je nodig als topsporter en dat is ook de mentaliteit binnen Finanxe. Elke dag opnieuw het verschil willen maken en samen de overwinning behalen. Niet voor niets is topsport dit jaar ons thema en zijn we binnen Finanxe eigenlijk allemaal topsporters! 

Een aantal van ons presteert ook naast hun werk als financial of consultant sportief op hoog niveau. WK‘s, EK’s  en de Eredivisie, er zijn indrukwekkende resultaten behaald! We spraken al KNVB scheidsrechter Sander van der Eijk, vandaag vertelt Benny van der Reijden over zijn basketbal carrière.  

 

Volle bak gaan

Benny vd Reijden - Interim Finance ProfessionalOf het nou basketbal of finance is, wanneer deze gedreven en doelgerichte collega een plan heeft dan gaat hij ervoor. Er komt een doordachte strategie en alle middelen worden ingezet om het einddoel te bereiken. Op zijn dertiende begint Benny met basketbal bij een regionale club. Dat gaat erg goed en al snel komt de coach van het selectieteam in Groningen kijken. En ja hoor, een aantal weken later valt de uitnodiging op de mat. Vanaf zijn vijftiende speelt Benny in de jeugderedivisie. “Je komt dan in een fantastisch systeem terecht”, vertelt hij. "Je gaat meerdere keren per dag trainen en krijgt allerlei coaching. Ik heb naast mijn middelbare school de jeugdopleiding deels doorlopen en drieënhalf jaar in de jeugderedivisie gespeeld."

Benny vd Reijden artikel

Als je de top wilt behalen maar weet dat het je niet gaat lukken, dan moet je eerlijk zijn naar jezelf.

Eredivisie

Twee weken voor de seizoenstart van de heren eredivisie gaat de telefoon. Een van de spelers van Donar uit Groningen heeft zijn vinger gebroken. De coach ziet Benny als een goede vervanger. Met een beperkte voorbereiding komt hij op zijn achttiende in de eredivisie in actie. “Nu stond ik met mannen in het veld die er hun brood mee verdienden! Heel tof om te doen. Het eerste jaar was ik zeker niet de beste speler, maar ik heb veel getraind en ervaring op gedaan. Ik gaf mijzelf vervolgens nog één jaar waarin het zou moeten gebeuren, het jaar waarin ik echt succesvol zou worden. Helaas kreeg ik op training een vervelende botsing met een teamgenoot en scheurde ik de meniscus in mijn linkerknie.” Er volgt een operatie en een revalidatietraject. Benny wil niet dat deze blessure zijn topsport carrière beëindigt en besluit nog een jaar langer door te spelen. 

 

De top halen?

Dat volgende jaar combineert Benny basketbal met een studie en dat blijkt een zware opgave. Een fulltime opleiding in combinatie met alle trainingen en wedstrijden is eigenlijk niet haalbaar. “Ik woonde op mijzelf en moest er ook bij werken. Mijn hart vertelde me dat ik door wilde met basketbal, maar mijn hoofd vertelde me dat ik nooit de top zou gaan halen. Ik moest een plan B hebben. Best een heftige beslissing, maar uiteindelijk ben ik gestopt en me op mijn studie gaan focussen. Als je de top wilt behalen maar weet dat het je niet gaat lukken, dan moet je eerlijk zijn naar jezelf.”

Benny vd Reijden

 

Waardevolle lessen

“Het was echt moeilijk om te stoppen maar ik ben heel blij met wat ik allemaal heb meegemaakt! Ik heb twee zomers meegetraind met het nationale team en heb er een groot netwerk aan overgehouden. Het was een waardevolle tijd waarin ik veel geleerd heb. Mijn belangrijkste lessen waren:

  • Als je echt iets wilt moet je er voor gaan. Als ik een doel voor ogen heb ga ik door het vuur om dat te halen.
  • Je moet vertrouwen op de mensen om je heen. Samenwerking vind ik het belangrijkste wat er is. 

Voor mij is het heel belangrijk om vertrouwen te hebben in mijn collega’s. Met het juiste team om je heen kun je heel ver komen. Geduldig zijn en vertrouwen op de capaciteiten van anderen is daarin essentieel. Je kunt zelf fantastisch spelen maar als je teamgenoten dat niet doen haal je de eindstreep niet. Je hebt elkaar nodig om verder te komen. In sport, werk, in je hele leven eigenlijk

 

Finance carrière

De overstap naar een niet-sportieve carrière bevalt Benny goed. Er verschijnen nieuwe doelen aan de horizon. Voor zijn dertigste een huis kopen en zijn Mastertitel binnenslepen. De keuze voor het financiële vak was een heel logische. Economie vindt Benny leuk en het vak gaat hem gemakkelijk af. Qua carrière ziet hij in de financiële branche een mooie toekomst.

“Als interimmer kun je veel ervaring opdoen. Je leert veel bedrijven kennen en bouwt een groot netwerk op. Je kunt jezelf in hoog tempo ontwikkelen en vooruit komen, dat vind ik belangrijk. Inmiddels ben ik met mijn derde opdracht bezig en het bevalt erg goed! Bij CVtotaal ligt er een mooie uitdaging voor me en kan ik veel leren.”

CVtotaal.nl

Ooit gestart als lokaal opererende installateur is CVtotaal inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle online winkel. Vanuit Stiens in Friesland wordt  niet alleen een compleet aanbod installatietechnische producten verkocht, maar worden ook montage en onderhoudscontracten aangeboden. 

Benny van der Reijden start er in december 2019 als controller, zijn derde interim opdracht voor Finanxe. “Ik ben binnengehaald om Exact Online te implementeren en te kijken welke analyses we vervolgens kunnen maken. CVtotaal bestaat uit een team van tien mensen waarvan twee finance collega’s. Ik ben ingevlogen om de taken uit te voeren waar zij geen tijd voor hebben. ” 

 


Door een muur voor het team

“Om je doel te behalen moet je soms dingen doen die je niet leuk vindt. Maar, het betaalt zich altijd terug. Sprintjes trekken, daar vond ik niks aan. Maar je wordt er wel een betere speler van. Ook in mijn werk doe ik soms dingen die echt niet zo leuk zijn. Het zit niet in me om dan af te haken. Schouders eronder en samen aan de slag. Dat is misschien wel wat ik het meest aan de topsport heb overgehouden: verbinden met elkaar, ogen op het doel en samen genieten van succes. Uiteindelijk die beker omhoog houden is het mooiste wat er is. Ik geloof echt dat je met de juiste instelling en keuzes heel erg ver kunt komen, zelfs als je er niet direct aanleg voor hebt. Ik ben niet de meest talentvolle basketballer maar ik ging door een muur heen voor mijn team en liet daarbuiten alles liggen. Ik had mijn prioriteiten helder en dan kun je het verschil maken. Je moet het willen, dat is het allerbelangrijkste.”

Ik geloof echt dat je met de juiste instelling en keuzes heel erg ver kunt komen. Je moet het willen, dat is het allerbelangrijkste.