279153842_5028847557163946_3429825930601803826_n

Smeding groenten en fruit zoekt een Teamleider Business Control

7 februari 2023

Alle blogs

Werken in de dynamische wereld van AGF? Als Teamleider Business Control bij Smeding Groenten en Fruit duik je volop in deze uitdagende werkomgeving. We gaan hierover in gesprek met Wim Berends, Directeur Operatie & Financiën. “Geen dag is hetzelfde in deze functie, want je krijgt te maken met verse producten, complexe logistieke stromen en grote klantencontracten. Uitdagend? Zeker, maar je maakt in jouw functie enorme impact op de rentabiliteit van Smeding!''

Smeding is een echt familiebedrijf, gevestigd in het Friese dorpje Sint Annaparochie. In de laatste 85 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een servicegerichte AGF-specialist. Met maar liefst twee distributiecentra in Sint Annaparochie en Breda leveren ze in nauwe samenwerking met zorgvuldig geselecteerde telers de lekkerste aardappelen, groenten en fruit aan klanten in de foodservice en foodretail.

“Ik zeg altijd dat we dansen met olifanten”, vertelt Wim lachend. En dat is niet voor niks, want hun klanten hebben grote namen. Denk aan de Sligro en Spar, maar ook de Coop, Jumbo, Makro, Edeka en Picnic. “We zijn zelf hard gegroeid, maar onze klanten zijn nog veel groter. Dat maakt ons werk spannend en dat geldt al helemaal voor de afdeling Business Control.”

Dynamische wereld van AGF

In de wereld van de AGF is geen dag hetzelfde. Door jarenlange kennis en ervaring in de sector en met ondersteuning van de modernste forecastingtools , weet Smeding de vraag van klanten altijd te voorspellen. En dat is ook iets dat terugkomt in jouw functie. Je verzamelt en analyseert data, en vergelijkt dat met de verwachtingen. Vervolgens kijk je of dat klopt met de klantafspraken. “Ben je nieuwsgierig aangelegd? Top, want in deze functie ben je continu op zoek naar afwijkingen die misschien niet door onze klantencontracten opgevangen worden.”

“Het is belangrijk dat de juiste producten met de juiste kwaliteit en in de juiste aantallen dagelijks beschikbaar zijn”, vertelt Wim. “We hebben vaak maar anderhalve dag aan voorraad, want de producten gaan zo snel mogelijk naar onze klanten. Zo zorgen we dat de producten nog lang houdbaar zijn als ze bij klanten aankomen. Onze organisatie kenmerkt zich dan ook door collega’s die houden van een dynamische werkomgeving.”

Laagdrempelig en gezond

Een écht familiebedrijf, informeel, laagdrempelig en down to earth: dat is Smeding in hart en nieren. “Alles wat we doen, doen we samen. Het is echt teamwork. Je werkt samen met je directe team, maar ook met veel andere afdelingen.”

Werken bij Smeding, betekent ook werken in een platte organisatie. Heb je vragen? Of gaat iets niet goed? Dan kun je bij iedereen terecht. De deuren staan altijd open voor een leuk gesprek.

Een ander voordeel? De supergezonde kantine! Zo geniet je dagelijks gratis van een lekker stukje fruit of van de saladebar. Maar er is ook iedere dag een maaltijd te koop voor het personeel. De aardappelen, groenten en fruit die overblijven, worden dan verkocht voor een mooie prijs.  

Doe maar duurzaam

Duurzaamheid is erg belangrijk bij Smeding. Zo doet het bedrijf er alles aan om voedselverspilling tegen te gaan en gebruiken ze zonnepanelen op hun distributiecentra. Wim: “Ook moedigen we onze telers aan om duurzaam te telen. Bijvoorbeeld door zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en water te gebruiken bij het teelproces. Daarnaast vangen we regenwater op om onze toiletten mee door te spoelen. En blijven er producten over? Dan geven we ze een tweede leven bij de Voedselbank. We kijken in de hele keten waar we duurzaamheid kunnen toepassen.”

We zeggen altijd: we doen het samen, de moeilijke tijden en het vieren van de successen!

Wat ga je doen?

In jouw rol heb je een enorme impact op de rentabiliteit van je bedrijf. Het bedrijf groeit hard, en jij en je team groeien mee. Maar wat wordt er nou van je verwacht als Teamleider Business Control? Allereerst natuurlijk een passie voor sales, cijfers en processen. Je bent medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van het strategisch, tactisch en operationeel beleid voor het contractmanagement, de bijbehorende processen en systemen. En dat doe je samen met je team, bestaande uit vijf Business Controllers.

“Samen verzamelen en analyseren jullie data over de financiële beheersing van bestaande en nieuwe klantcontracten en de optimalisatie hiervan”, legt Wim uit. “Zo zorg je voor een maximaal rendement door zo snel mogelijk afwijkingen te constateren. Doen we wat we de klant beloven, en doen we dat tegen de juiste kostprijs? Of zijn de personeelskosten in het magazijn te hoog? Je merkt dit soort dingen op en begrijpt de samenhang van de hele keten om op tijd te schakelen met klanten, of de juiste afdelingen.”

Het is dan ook belangrijk dat je jezelf kunt verplaatsen in de belevingswereld van de klant. “Ben je commercieel ingesteld? Dan helpt dat je zeker als je in gesprek gaat met de klanten. Je wordt echt uitgedaagd: in een kostprijsplusmodel de cijfers zo presenteren dat de klant geen ruimte heeft om er een kostprijsminmodel van te maken. Zo maak je bijvoorbeeld calculaties voor nieuwe klanten of producten. Daarna maak je een voorstel om tot een rendabele overeenkomst te komen die aansluit bij de wensen van je klant. En tijdens kwartaaloverleggen zorg je er vervolgens voor dat Smeding het afgesproken rendement realiseert.”

En natuurlijk zijn er ook leuke teamuitjes. Zo is er elke maand een borreluurtje waarbij iedereen van harte welkom is. Wim: “We nemen dan even de tijd om lekker bij te kletsen en informatie en successen met elkaar te delen. We zeggen altijd: we doen het samen, de moeilijke tijden en het vieren van de successen!”

Wil jij impact maken binnen een snelgroeiend bedrijf? En hou je van een échte dynamische werkomgeving? Dan zoeken we jou als onze nieuwe Teamleider Business Control! Klik hier  om naar de vacature te gaan.