Header artikel stichting talent

Stichting Talent zoekt een finance professional die goed kan omgaan met veel vrijheid. Een interview met Jan Scholte Albers en Arjen Kiers

4 april 2019

Alle blogs

Arjen Kiers zoekt zijn eigen opvolger. Na ruim 5 jaar werkervaring opgedaan te hebben bij de stichting is het tijd voor een nieuwe stap. Bij ons, welteverstaan. Hij laat de functie achter van Beleidsmedewerker Financiën en Huisvesting. De werkzaamheden worden verricht vanuit het bestuurskantoor van de stichting en aangestuurd door het college van bestuur. Wij gaan hierover in gesprek met Arjen en Jan Scholte Albers, Voorzitter College van Bestuur.

Stichting Talent WesterveldStichting-Talent-Westerveld

Net onder de douche vandaan gesprongen, na een sportieve rit op de fiets schuift Jan Scholte Albers als eerste aan tafel. Hij is zijn carrière begonnen als leraar en op zijn achtentwintigste vervulde Jan zijn eerste directiefunctie op een kleine school. Naast zijn rol als Voorzitter van het Collega van Bestuur heeft hij nog een andere passie: karate. Jan reist als professioneel scheidsrechter de hele wereld over. Stilzitten kent hij niet. Hij vertelt gepassioneerd over zijn vak: “Mensen zijn de sleutel tot succes in onze organisatie. Ik houd van duidelijkheid en draagvlak. In acht van de tien gevallen zoek ik naar draagvlak. Bijvoorbeeld: het tweede strategische beleidsplan hebben we met de gehele organisatie gemaakt, iedereen mag meepraten en input geven. Dat leidt uiteindelijk tot een ‘stamppot-plan’ zoals ik dat noem, maar daardoor weet iedereen wat de kaders zijn en daarbinnen heb je een stukje autonomie. Het is duidelijk en wordt gedragen." 

IMG_0577De stichting bestaat nu 10 jaar en komt voort uit een fusie van 4 gemeentes. Ze verzorgt het onderwijs op negen openbare scholen in de gemeente Westerveld. Meer dan 120 gepassioneerde medewerkers proberen 1050 leerlingen een goed gefundeerde basis voor de toekomst te geven. Jan vertelt iets meer over de cultuur binnen het bestuurskantoor zelf: "De cultuur is dat we hard werken, maar daar tegenover staat veel vrijheid in je functie. We hanteren een open en transparante cultuur, maar er moet gepresteerd worden. Het stafbureau is in deze samenstelling 5 tot 6 jaar bij elkaar en bestaat uit vier mensen; de personeelsfunctionaris,  een managementassistente en beleidsmedewerker onderwijs kwaliteitszorg en een 'Arjen'."

Hoe ziet een gemiddelde werkweek eruit?IMG_0566

Nu schuift Arjen aan, aan hem de schone taak om hier wat meer over te vertellen. Hij zal de nieuw aan te nemen collega gaan inwerken en wil zijn functie netjes achterlaten. Temeer ook omdat hij de functie zoals die nu is zelf heeft vormgegeven.

"De functie bestaat uit een klein deel huisvesting en alle financiële zaken. Om de drie jaar wordt er een onderhoudsplan opgesteld door een extern bureau.  Ik pak hier het stukje huisvesting uit voor de komende jaren en ga bij de scholen langs om dit te bespreken en door te nemen. Verder leg je vier keer per jaar verantwoording af door middel van de kwartaalverslagen.  Aan het bestuur, Raad van Toezicht en GMR en ik bespreek het ook altijd met de directeuren van de scholen.

Arjen Kiers - Interim Finance ProfessionalEen groot pluspunt is dat je veel vrijheid hebt in het indelen van je dagen en uren. Dat zal ik wel gaan missen. Ik begin bijvoorbeeld om half 8 waardoor ik de vrijdagmiddag vrij heb en af en toe werk ik ook thuis. Dat is lekker flexibel. Doordat je zoveel vrijheid hebt is het van belang dat je goed in de gaten houdt wat je planning is en moet je zelfsturend zijn. Als je geen eigen initiatief toont heb je het lastig hier. Ik maak naast de jaarverslagen 12 begrotingen per jaar op. 9 voor de scholen, 1 voor het bestuurskantoor, 1 voor de stichting en 1 geconsolideerde. De begrotingen dienen voor 1 december vastgesteld te worden met de Raad van Toezicht. Zoals je merkt hebben veel partijen iets te zeggen en dat vergt goede begeleiding."

 

Wat voor type is jullie nieuwe collega?

“Humor, proactief, loyaal en ondernemend zijn steekwoorden die belangrijk voor ons zijn. Ik zoek iemand die positief en midden in het leven staat en met passie ergens voor gaat. De persoon die hier komt zal ontzettend veel vrijheid krijgen, geen blind vertrouwen, maar vertrouwen gebaseerd op prestatie. Je zult dus wel je vak moeten verstaan. Mocht je niet eerder in het onderwijs gewerkt hebben dan dien je proactief op onderzoek uit te gaan om het je eigen te maken. En het zou leuk zijn als de nieuwe persoon van sport houdt, maar uiteraard is dat geen must. Elke ochtend trappen we de dag af met een kop koffie en een nabespreking van de sportwedstrijden die de dag daarvoor op tv waren.”

Heb jij zin om aan de slag te gaan als Financial Controller bij deze gedreven Stichting? Check de vacature en neem contact met ons op! 

VACATURE