Textiel

Tanatex Chemicals & interim financials: een goede combinatie

28 september 2020

Alle blogs

Tanatex Chemicals is een chemisch bedrijf dat opereert binnen de dynamische textielmarkt. Van fashion industry tot interieurstoffen, en dat wereldwijd. CFO Calvin Qiu vertelt over de omslag die hij met het bedrijf wil maken én waarom de inzet van interim collega’s van Finanxe Arnhem daarbij waardevol is. 

Calvin: “Er wordt niet meer alleen geproduceerd in het oosten en geconsumeerd in het westen, er is ook een snelle groei van de consumentenmarketen in het Verre Oosten en Zuidoost-Azie. Tanatex is daarmee van strategisch belang voor haar Chinese moederbedrijf.”

 

 

 

Van high fashion tot autogordels

In alle kledingstukken die wij dagelijks dragen zijn zeker één of twee van de gespecialiseerde chemicaliën gebruikt die Tanatex produceert. Textiel wordt geverfd, versterkt, waterafstotend gemaakt, noem maar op. De textielmarkt is breder dan alleen de mode industrie. Ook voor autogordels, meubelstof, behang en zelfs beschermende middelen, zoals gezichtsmaskers in de gezondheidszorg, levert Tanatex hulpstoffen.

Met de verkoop van deze stoffen genereert het bedrijf een jaaromzet van meer dan 100 miljoen euro. Vanuit het kantoor in Ede werken 125 collega’s voor Tanatex, wereldwijd komen daar nog eens 165 mensen bij. Europa, Rusland, China, Zuidoost Azië, USA, Argentinië, Mexico en Brazilië: in al deze landen is Tanatex te vinden.  

 

 

 Tanatex Chemicals CFO Calvin Qiu

Jezelf steeds opnieuw uitvinden

“Oud, maar ook nieuw”, zo omschrijft Calvin het in 1959 opgerichte bedrijf. Gestart als spin-off van chemiereus Bayer is Tanatex na diverse overnames sinds 2016 in handen van het Chinese Transfar Chemicals (5 biljoen euro omzet). De verschillende overnames in combinatie met de snelle ontwikkelingen binnen de textielmarkt maken dat Tanatex zichzelf keer op keer opnieuw blijft uitvinden.

Calvin: “Veel medewerkers van Tanatex werken al lange tijd bij de organisatie, sommigen al 35 jaar. Als je kijkt naar onze producten en klanten zijn we in de loop van die jaren een compleet andere organisatie geworden. De interne organisatie moet mee bewegen en daarom omschrijf ik Tanatex als ‘oud, maar ook nieuw’. Er is een verandering gaande en dat is ook nodig. We zijn bezig om gedragscompetenties, een commerciële mindset, een samenwerkingscultuur en simplicity & speed te stimuleren. We breken muren tussen afdelingen af. We zijn geen mega bedrijf en agility moet zich echt in ons DNA nestelen. Het vleugje bureaucratie moeten we loslaten als we willen blijven groeien. We moeten snel kunnen reageren op de markt.”  

 

 

Ede & Shanghai

De finance organisatie binnen Tanatex bestaat uit een team van zeven mensen in Nederland en een aantal finance professionals verspreid over de wereld. "Ik streef naar een world class finance organisatie die onze business optimaal van dienst kan zijn.” Maar zo ver is het nog niet, vertelt Calvin. Zeker op het gebied van analyses en advisering moeten stappen worden gezet. “Op dit moment werken we aan budgettering en prognoses, waarbij we niet alleen focussen op ons eigen portfolio maar ook de klantenkring van ons moederbedrijf in ons achterhoofd houden. Hoe bedienen we beide markten en laten we beide bedrijven wereldwijd groeien? Die vraag staat strategisch gezien centraal.”

Daarbij is de inzet van interim finance collega’s zeer welkom, aldus Calvin. “Inspiratie en kennis in huis halen en tegelijkertijd flexibel blijven, dat is waarom interim collega’s waardevol zijn voor ons. Zeker voor eenmalige projecten heb je geen permanente capaciteit nodig

"Een collega als Björn heeft gerichte kennis, vaardigheden en ervaring. Inzet van zo’n collega op projecten levert je snelle waar voor je geld en is bijzonder effectief.” 

Klein bedrijf, grote doelen

Het moederbedrijf Transfar Chemicals ontwikkelde zich de afgelopen dertig jaar van nul naar een omzet van 5 biljoen, een indrukwekkende prestatie. Het leeuwendeel van de totale omzet wordt vanuit China gegenereerd, maar de productieketen binnen de mode industrie wordt steeds gevarieerder. Er wordt niet meer alleen geproduceerd in het oosten en geconsumeerd in het westen. Productie migreert richting Zuid Oost Azië en soms terug naar Europa en Amerika. Calvin: “Hoe blijft ons moederbedrijf competitief, ook  buiten China? De aankoop van Tanatex is voor hen een strategische stap. We zijn een klein bedrijf in Nederland, maar we dragen bij aan hele grote doelen!”

Bjorn van megen

En daar dragen onze interim professionals graag hun steentje aan bij! Björn van Megen werkt sinds april dit jaar als International Finance Manager bij Tanatex. Maar, dat is niet zijn eerste kennismaking met het bedrijf. Vanaf 2014 heeft Björn ook 4,5 jaar als Business Controller gewerkt bij Tanatex en aansluitend is zijn eerste interim opdracht bij deze organisatie. “Het is leuk om terug te komen, een erkenning voor het werk wat ik in het verleden hebt gedaan. En het bevalt me goed hier! Ik heb een mooie, uitdagende klus bij een internationale organisatie.”

Als International Finance Manager is Björn eindverantwoordelijk voor de entiteiten Thailand, India en Argentinië. Daarnaast werk hij aan een aantal projecten, waaronder het tot stand brengen van een nieuwe management rapportage. “Ik ben verder bezig met de implementatie van IFRS 16, de opzet en implementatie van horizontaal toezicht, het opzetten van een nieuwe entiteit in SAP, het bieden van support met betrekking tot QlikView en HFM en nog wat andere kleine projecten. Persoonlijk is dit voor mij een mooie stap die voldoende uitdaging biedt. In een volgende opdracht wil ik graag mijn ervaring als sparringpartner en onderdeel van het managementteam verder uitbouwen. Tot het einde van het jaar zit ik goed bij Tanatex. Het is een leuke organisatie waar ik mij welkom voel.”