Finanxe - Bemiddelt in financieel talent vanuit Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem en Heerenveen

Usain Bolt en de nederlandse hockeydames - waarom lijken finance professionals op olympische sporters?

29 september 2016

Alle blogs

Waar vind je meer dan 10.000 gedreven mensen met talent en lef, die hun hoofd boven het maaiveld uit durven te steken? Niet in CV-databases of op vacaturesites… Om deze mensen te vinden moet je toch echt naar: de Olympische Spelen, Rio de Janeiro!

HockeydamesrioRio, 19-08-2016, 18:00
Graag neem ik jullie mee naar 19 augustus jl. Rio de Janeiro om 18:00 uur. De vrouwen hockeyfinale staat op het punt te beginnen en ik ben erbij. Voor de Nederlandse dames kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Het stadion zit vol Oranje fans uitgedost in de gekste outfits. “We” spelen ook nog eens tegen de Britten, van te voren toch niet meteen als titelkandidaat ingeschaald. Maar, ze zijn wel glansrijk door de poule gekomen en hebben de finale bereikt. Het belooft een mooi feestje te worden. Het hele stadion roept jolig “BREXIT, BREXIT, BREXIT” Zelfs onze eigen koning is aanwezig en juicht mee! Maar... helaas blijkt dat het toch mis kan gaan. De Nederlandse dames gaan volop in de aanval, eigenlijk hebben de Britten niks te vertellen. Je ziet aan alles dat Nederland over veel meer talent en kwaliteit beschikt. Maar is dat genoeg om te winnen? Blijkbaar niet… Uiteindelijk gaan de Britten er na een 3-3 gelijkspel in de shootout met de gouden plak vandoor.

Finanxe professionals zijn ‘atleten’
Nu zal je denken, leuk verslag van een verloren finale Rik! Maar wat is je boodschap? Nou, een Olympische atleet zou zo een Finanxe finance professional kunnen zijn. Ga maar na: Een Olympische atleet bezit over het nodige talent, gecombineerd met gedrevenheid om de top te halen. Als topsporter moet je daarnaast over het nodige lef bezitten. Je moet veel laten voor je sport. Denk maar niet dat de Nederlandse hockeydames genieten van een bourgondische levensstijl een jaar voor de Spelen. Ze hebben 1 doel, 1 taak en dat is die gouden plak in Rio. Dat vind ik lef hebben!

En dat zijn precies de waarden waar Finanxe voor staat. Talent, gedreven, lef, je hoofd boven het maaiveld uit durven te steken. Geïnspireerd door mijn mooie reis naar Brazilië deze zomer, waar ik onder andere de 200m sprint voor mannen, BMX finales en de vrouwen hockeyfinale heb kunnen zien, wil ik deze blog wijden aan het stellen van doelen, talent en gedrevenheid.

Talent vs hard work - Wat brengt je naar de winst?
Ik gebruik deze finale om te benadrukken dat talent alleen je niet naar de top gaat helpen. Niet in de sport maar ook in de financiële wereld niet. Hard werken, zoals de minder talentvolle Britten, kan je ook naar de top brengen. Zeg ik nou dat de Nederlandse dames niet hard genoeg gewerkt hebben..? Absoluut niet. De dames hebben er werkelijk alles aan gedaan om de overwinning binnen te slepen. Het zat ook gewoon niet mee. Maar hadden ze tegen een iets minder hardwerkend elftal gespeeld dan hadden ze hoogstwaarschijnlijk gewonnen. De Britten hebben het geluk afgedwongen door erin te blijven geloven en heel hard te werken.

Moraal van het verhaal is dat je ook als Financieel talent, eigenlijk als welk talent dan ook, je altijd hard moet blijven werken. Wie hard werkt dwingt het ook af om eens een gelukje te hebben, in dit geval de gouden plak “stelen” van de veel betere Nederlandse hockeydames.

Usain1Usain Bolt, arrogant of zelfvertrouwen?
Een dag voor de hockeyfinale was ik in het atletiek stadion bij een ander groot spektakel: de 200 meter sprint voor mannen met niemand minder dan “The King” Usain Bolt en natuurlijk onze eigen vrolijke vriend: Churandy Martina. Een unieke ervaring die ik niet snel zal vergeten. De manier waarop Bolt het publiek entertaint is ongekend. Zijn uitstraling, zijn zelfvertrouwen en flair zijn geweldig om te zien. Natuurlijk weet hij dat hij gaat winnen en kun je vanuit die zelfverzekerdheid jezelf op deze manier presenteren. Maar toch, hij durft het wel, hij durft anders te zijn dan de rest.

Usain Bolt was ook in zijn vroegere jaren, toen hij zijn grote successen nog niet geboekt had, al een zelfverzekerde entertainer. Men vond het toen wat arrogant en misplaatst, maar Bolt blaakte gewoon van het zelfvertrouwen. Hij durfde zijn hoofd boven het maaiveld uit te steken. Hij durfde anders te zijn dan anderen. En nu? De hele wereld houdt van hem. Sterker nog, we zullen teleurgesteld zijn als Bolt voor en na de race geen showtje geeft.

Usain2Durf jij een show te geven?
Het voorbeeld van Bolt laat zien dat je jezelf mag laten zien, dat het oké is om er bovenuit te steken. Het is zelfs geweldig als je het durft en doet. Durf jij je uit te sloven om de beste te zijn zoals Bolt? Durf jij de lijntjes uit te zetten bij jou op de afdeling?

Werk hard en durf jezelf te laten zien. Maak het verschil!!!