Finanxe - Bemiddelt in financieel talent vanuit Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem en Heerenveen

Waarom een afwijzing niks over jou en je kwaliteiten hoeft te zeggen

12 oktober 2016

Alle blogs

Hapiness-1400345Solliciteren is een intensief proces. Best lastig soms. Helder hebben wat je zelf wilt en kunt, vervolgens de juiste vacature vinden en dan ook nog eens uitgekozen worden uit vaak meerdere sollicitanten. En dat lukt niet altijd, soms volgt een afwijzing. Waarom hoeft een afwijzing niks over jou en je kwaliteiten te zeggen?

Persoonlijk aantrekken 
Als recruiter merk je dat mensen behoorlijk van slag kunnen zijn na een afwijzing. Zeker als het vaker voorkomt trekken kandidaten het zich persoonlijk aan. We gunnen iedereen een baan die bij hem of haar past en begrijpen die teleurstelling. Misschien verzacht deze blog een klein beetje de pijn. Want, die afwijzing hoeft niet te betekenen dat jij niet geschikt bent voor de baan. Het betekent niet dat je deze baan niet prima zou kunnen uitvoeren. Die situaties zijn er natuurlijk wel, we krijgen regelmatig sollicitaties binnen van mensen die wel ietsje meer aan zelfreflectie mogen doen. Als heftruckmachinist heeft het bijvoorbeeld niet zoveel zin om te solliciteren op een functie als controller. Maar, zeker als we kandidaten voorstellen bij een bedrijf, is elke kandidaat in de basis geschikt om de functie in te vullen.

100%
Het is daarbij alleen wel zo dat wij voor onze klanten zoeken naar de 100% match. We zoeken de persoon die het allerbeste bij de wensen van de opdrachtgever aansluit. En dat gaat niet alleen om opleiding, kennis, ervaring en salaris, maar ook om persoonlijkheid. Hoe goed pas je in het team, bij de manager en bij de cultuur van de organisatie. Alles bij elkaar zijn het talloze factoren die bepalen wie uiteindelijk gekozen wordt.

Als jij bent afgewezen betekent dat dus niet dat je niet geschikt bent voor de functie, maar dat er iemand gesolliciteerd heeft die nog net iets dichter bij die 100% zit.

Dat een afwijzing heel frustrerend is voor onze kandidaten begrijpen we goed! Het kan voelen alsof er altijd wel een betere kandidaat is, iemand met net wat meer ervaring of kennis van het juiste softwarepakket. Heel irritant, maar trek het je niet persoonlijk aan! Onthoud: het hoeft niks te zeggen over jou als persoon of over jouw kwaliteiten. Het zegt niet dat jij die baan niet prima aan zou kunnen. Het zegt alleen dat er op dit moment een kandidaat is die beter past bij de functie. Er zijn zoveel functies, ergens is er een waar jij de 100% match bent!


Onze 7 tips – Solliciteren en omgaan met afwijzing: 

  1. Zorg ervoor dat je het plaatje helder hebt. Durf te dromen en vraag jezelf af: welke kant wil ik op, waar wil ik naar toe groeien? Wees daarbij kritisch op jezelf en kijk eerlijk in de spiegel. Wat kan ik en wat past bij me? Welke stap richting mijn droom is op dit moment reëel?
  2. Blijf vertrouwen en richting houden, maar ‘if you do what you did, you get what you got’. Probeer het eens op een andere manier. Lukt het niet linksom, ga dan rechtsom.
  3. Een positieve flow is belangrijk. Laat je positief inspireren. Kijk bijvoorbeeld eens op websites als 365 dagen succesvol.
  4. Zorg voor contact met mensen die je positieve energie geven, zorg eventueel voor een coach/mentor, iemand die je spiegel is, je begeleidt en inspireert.
  5. Een baan is als een goed huwelijk, het moet van twee kanten werken. Als een opdrachtgever jou niet de 100% match vindt dan is de kans groot dat je ook echt niet gelukkig zou zijn geworden in die functie.
  6. Onthoud: een afwijzing zegt niks over jou als persoon. Het zegt alleen dat er nog iemand solliciteerde die iets dichter bij de 100% match zit.
  7. Er is ergens een werkplek waar jij de 100% match bent. Houd dat plaatje in gedachten en ga er op af!