Kosten ziekteverzuim

Wat zijn de kosten van ziekteverzuim?

8 mei 2017

Alle blogs

Dat ziekteverzuim veel geld kost weet iedere ondernemer. Maar wie heeft wel eens uitgerekend hoeveel het je als werkgever precies kost?

Lang niet elke werkgever en weinig medewerkers hebben daar een idee van. Soms wordt er dan ook gemakkelijk met een verzuimperiode omgesprongen. Bijvoorbeeld, iemand die zich ziekmeldt na een slechte nacht door een zieke partner of kinderen. Niet fit genoeg om te werken en de medewerker wordt ziekgemeld, in de hoop dat het de volgende dag beter zal gaan. Natuurlijk is het plezierig dat de leidinggevende begripvol is, maar is het nodig dat de medewerker een hele dag thuis blijft? Kan het ook een halve dag zijn of een paar uurtjes?

Als iemand ziek is dan is dat natuurlijk heel vervelend voor de betreffende persoon, een zo goed mogelijk herstel staat boven alles. Maar in bepaalde situaties zijn er wellicht ook andere mogelijkheden. Het kan zijn dat zowel werkgevers als werknemers daar meer alert op zijn als ze beseffen wat de kosten zijn van een ziekmelding.

Want, wat kost het dan precies?
Verzuim kost ongeveer twee keer zoveel als het salaris van de werknemer. Die kosten zijn opgebouwd uit loondoorbetaling, verlies van productie, administratieve kosten, kosten van de arbodienst en begeleiding. In bepaalde gevallen kun je het loon van je werknemer declareren bij het UWV, de medewerker komt dan direct in de Ziektewet. Bijvoorbeeld bij ziekte door zwangerschap/bevalling en bij orgaandonaties. Maar meestal moet de werkgever zelf het loon van de zieke werknemer uitbetalen tijdens de ziekte.

Als we uitgaan van een gemiddeld jaarinkomen van 35.000 euro (bron: CPB) zijn de kosten voor verzuim per dag:

  • Loondoorbetaling: 153 euro
  • Vervanging: 146 euro
  • Verlies aan productie en diensten (geschat): 43 euro
  • Kosten arbodienstverlening (gemiddeld): 60 euro
  • Begeleiding verzuim: 7,50 euro
  • Totaal per dag: 410 euro

Een flinke kostenpost en vooral als een medewerker langdurig ziek is kan dat problemen opleveren. Er zijn voorbeelden van kleine organisaties die het hoofd niet boven water kunnen houden door kosten in verband met langdurig ziekteverzuim.

Verzekeren of voorkomen?
Een verzuimverzekering kan uitkomst bieden voor kleine organisaties, maar is op zichzelf ook een kostenpost. Preventie is uiteraard belangrijk. Op dat gebied zijn er diverse middelen die je als organisatie kunt inzetten. Het stimuleren van een gezonde levensstijl bijvoorbeeld, bewustwording van leefstijl en het effect daarvan op werkprestaties.

Daarnaast is het belangrijk om duidelijk verzuimbeleid op te stellen en dat regelmatig intern te communiceren. Wie is waarvoor verantwoordelijk, wat zijn de regels en verwachtingen. Daarbij is het belangrijk dat er een gedeelde verantwoordelijkheid is. Zowel werkgever als werknemer hebben een inspanningsplicht. Korte communicatielijnen en regelmatig contact met de zieke medewerker zijn belangrijk.

Misschien nog wel het belangrijkste: zorgen dat je medewerkers goed op hun plek zitten en het naar hun zin hebben. Toon waardering en betrokkenheid en heb aandacht voor iemands persoonlijke situatie, werkplezier en mogelijkheden tot persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Bewustwording -> verlaging?
Wellicht kan deze bewustwording rond de kosten van verzuim bijdragen aan een verlaging van het verzuimpercentage binnen jouw organisatie. Wil je uitrekenen wat verzuim jouw organisatie precies kost? Op www.verzuimkosten.nl vind je een handige tool.