Header Issey

Werkjubileum voor Issey: vijf jaar interim professional

12 januari 2021

Issey Tsuneta - Interim Finance ProfessionalEen lustrum voor Issey! Deze maand vieren we dat Finanxer van het eerste uur Issey Tsuneta alweer vijf jaar part of the team is. Het is een roerige periode als Issey de accountancy verlaat en als interim professional start. Maar, er volgen vijf leerzame jaren vol persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling. “Er staat nu iemand met waardevolle werkervaring, een flinke portie kennis en meer zelfvertrouwen.”

Januari 2016: thuis door ijzel 

Laten we even terug gaan in de tijd naar januari 2016. Het is ijskoud de week dat Issey bij zijn eerste opdrachtgever PostNL start. “Het was sowieso een hectische en vreemde tijd voor me want er speelde veel. Ik kwam uit een stressvolle baan waar ik niet meer op mijn plek zat, mijn relatie was stukgelopen en mijn vader die in Japan woonde werd ziek. Vlak na Kerst 2015 vloog ik naar Japan om mijn vader te zien en heb ik daar Oud & Nieuw gevierd. Op twee januari vloog ik terug om te beginnen met mijn Finanxe avontuur. Door de heftige ijzel op alle wegen kon ik op de beoogde eerste werkdag niet eens naar kantoor toe: noodgedwongen een dagje vrij. Ik herinner me dat ik uiteindelijk op woensdag echt aan de slag ging. Vervolgens kwam die nacht het bericht uit Japan dat mijn vader was overleden en op zaterdag zat ik weer in het vliegtuig.” 

Gelukkig keert de rust uiteindelijk terug en het verhaal van Issey laat zien dat er in vijf jaar tijd veel kan veranderen. Vandaag de dag woont hij met zijn vriendin en hun dochtertje Aimée in het mooie Leeuwarden en is hij zes interim opdrachten verder. Ondertussen haalde hij ook nog even zijn Registeraccountant-titel (RA). “Mensen vragen regelmatig aan me, waarom doe je interim werk? Je zit steeds ergens anders en wordt nooit echt onderdeel van een organisatie. Maar voor mij is dat juist de charme van het vak. Steeds die nieuwe uitdaging, allerlei organisaties, branches, functies en andere finance professionals leren kennen. Als interim professional kun je een enorme vakinhoudelijke verbreding én verdieping doormaken, terwijl de afwisseling blijft.”  

Genève en Solvency 2

CV IsseyTerugblikkend op zijn interim carrière beschrijft Issey het samenvoegen van twee administraties bij PostNL, met de bijbehorende ontsluiting van systemen en rapportages, als een eerste highlight. “Het was heel leerzaam om dit proces mede te coördineren. En heel uitdagend voor een eerste opdracht!” Volgend hoogtepunt is de trip naar het hoofdkantoor van een klant in Genève die Issey met een collega van Accon AVM maakt. “Het internationale aspect van finance is heel interessant. Het is leuk om in gesprek te gaan met de klant en, zeker voor een registeraccountant, diens Zwitserse accountant om inzicht in zijn werkmethodes te krijgen.” 

Ook op de verbeteringen die hij bij Achmea kon doorvoeren kijkt Issey met trots terug. “Heikel punt bij de accountantscontrole waren sommige onderdelen van de groepsjaarrekening. Het is heel tof als na verbeterslagen van mijn kant de volgende jaarrekeningcontrole op de onderdelen die aan mij waren toebedeeld soepeler verloopt.” Bij De Friesland Zorgverzekeraar moet Issey een flinke verdiepingsslag maken en zijn kennis bijspijkeren. “Als financial controller startte ik daar bij de Solvency 2-desk. Solvency 2 is een heel specifieke set aan Europese wet- en regelgeving. Heel anders dan Nederlandse boekhoudkundige regels of bijvoorbeeld IFRS. In vaktechnische zin was dit een interessante wending in mijn carrière. Aan de slag met hele andere (voor mij onbekende) materie!” Een mooi project dat Issey daar naast zijn Solvency 2-werkzaamheden uitvoert is het implementeren van digitale dossiervorming (mede gericht op de jaarlijkse accountantscontrole) voor de financiële administratie. Onderdeel daarvan is de ontwikkeling van nieuwe sjablonen waarmee de cijfers gespecificeerd/vastgelegd kunnen worden. “Mijn achtergrond in de accountancy was zeer waardevol om dit project te laten slagen.” 

Meer zelfvertrouwen en rust kunnen uitstralen

Als interim professional ligt de lat hoog. Vaak komt dat doordat je  opdrachtgever een (acute) vacature snel wil opvullen, met minimale vertragingen in de workflows. Als interim professional maak je dan ook een snelle ontwikkeling door. “Zo’n hectische periode als vijf jaar geleden inclusief stressvolle baan, dat doet wat met je. De afgelopen jaren ben ik op allerlei fronten gegroeid en kan ik steeds meer rust uitstralen. Mensen voelen dat ze op je kunnen bouwen als je werk goed is en je beschikt over een bepaalde portie kennis en ervaring. Dat is de ‘rust’ die je opdrachtgever dan ook op een gegeven ogenblik ervaart. Het is een van de doelstellingen die ik altijd heb als ik een nieuwe opdracht aanga. De eerste weken bij PostNL heb ik zeker getwijfeld of ik op mijn plek zat. Maar op een gegeven moment heb je het in de vingers. Elke interim opdracht zorgt voor groei en je zelfvertrouwen groeit mee.”

Elke interim opdracht zorgt voor groei en je zelfvertrouwen groeit mee

2021 - 2026

Anno 2021 is Issey terug op de plek waar hij vijf jaar geleden vertrok: accountantskantoor KPMG. Het is leuk om terug te zijn op het oude nest vertelt hij, nu als financial controller. “Het werk als Financial Controller voor de afdelingen Human Resources (HR) en IT Services (ICT) is een heel andere tak van sport dan de afdelingen Audit & Advisory, die ik ook van dichtbij heb meegemaakt in mijn eerdere periode bij KPMG. Toch voelt het heel bekend. Ook deze opdracht past bij me, ik geniet ervan en heb zin om hier mooie dingen te gaan doen! Finanxe is voor mij altijd een fijne en flexibele werkgever geweest. Ik waardeer het dat de persoonlijke, informele sfeer en korte lijnen ondanks de snelle groei zijn gebleven. Een jaar of drie geleden stond ik tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst met Martijn (directeur Finanxe) te praten, we waren toen al met een man of 50-60 en hij zei: ‘er is wel wat veranderd in een jaar tijd he?’ Het jaar erop waren we wéér bijna verdubbeld. Finanxe is een startup successtory en het is tof om daar bij te horen. De komende jaren wil ik mijn kennis blijven uitbreiden. En na een volgend lustrum? Dan hoop ik in een toffe managementrol of juist een heel specialistische rol aan de slag te zijn. Vijf jaar lijkt niet heel lang, maar zeker als ik terugkijk zie ik hoeveel er kan gebeuren in zo’n periode. Ik heb er zin in!” 

Martijn Bakker - Owner & Consultant @ Finanxe"5 jaar geleden kwam mijn collega Jerwin ten Caat met Issey, destijds werkzaam bij KPMG, in contact om eens te praten over een dienstverband binnen Finanxe. Voor ons toen enorm spannend en één groot avontuur. We vertelden Issey over onze dromen en ambities, uiteraard aangedikt met een gezond portie bluf!! Ons doel was helder, onze plannen lagen op tafel en de energie spatte ervan af, maar verder was er nog helemaal niets. Kortom…….het was Issey die geloofde in onze verhalen en graag met ons dit mooie avontuur wilde aangaan. Issey is in het diepe gesprongen en heeft vele zekerheden opgegeven om samen te bouwen aan hetgeen we nu hebben bereikt. Nu 5 jaar later is er veel veranderd en hebben we met elkaar de dromen en de bluf meer dan waar gemaakt, dus dit is dan ook een prachtig verhaal om te vertellen. Des te meer omdat Issey de eerste was en hij nog steeds onderdeel is van onze mooie club. Een 5-jarig dienstverband als interim professional is een knappe prestatie en verdient een diepe buiging. Issey nogmaals gefeliciteerd en heel veel dank voor deze prachtige jaren, je inzet, je energie en toegevoegde waarde. LetsRock10Years!!!"