Woonscan maakt werk- en woonomgevingen veilig en duurzaam

Woonscan in Meppel zoekt een Controller

18 september 2020

Een uitdagende, veelzijdige en verantwoordelijke functie als Controller bij een organisatie die volop in ontwikkeling is. Dat is waar we over praten met Paul Smilde en Ilse van der Vegte. Lees hier het hele interview en kom erachter waarom het zo leuk is om bij Woonscan te werken!

Woonscan in Meppel is op zoek naar een Controller. Tijd om op bezoek te gaan om het spreekwoordelijke naadje van de kous te weten te komen. Met een elleboogboks en een knikje maken we kennis. Maar ongemakkelijk? Dat zeker niet. Een fijne sfeer: ontspannen, vrolijk en enthousiast. Nog voordat we kunnen gaan zitten begint Paul te vertellen. En hij stopt pas met praten als we de deur achter ons dichttrekken. Trots is hij op wat hij, met zijn collega’s, heeft neergezet de afgelopen jaren.

Een historie vol ondernemerschap

Paul Smilde - Directeur Woonscan BVVoordat we goed en wel zitten is het Paul die de eerste vraagt stelt. “Zal ik eerst wat vertellen over de historie van Woonscan?” Dat lijkt ons een goed idee. “Eigenlijk begon het allemaal in 2000. Vanaf een zolderkamertje. Ik begon een bedrijf dat zich bezighield met woningkeuringen. Destijds werkte ik nog bij een woningcorporatie. Dat deed ik van maandag tot en met donderdag. Op vrijdag, zaterdag en zondag trok ik me terug op mijn zolderkamer en werkte ik voor mezelf. Dat hield ik een paar jaar vol, toen moest ik een keuze maken. Dat was in 2002, ik kocht me in bij Woonscan. Toen nog een klein bureau: 6 medewerkers, 7 aandeelhouders. Ik kreeg de kans om een bouwmanagementpoot op te zetten: we detacheerden mensen aan woningcorporaties. Daarnaast hadden we een nieuw bedrijf dat zich richtte op het geven van energieadviezen, gelinkt aan die bouwkundige keuringen. Dat werd toentertijd nog gesubsidieerd. We groeiden vrij hard, niet zozeer in de bouwkundige keuringen, maar vooral in de woningcorporaties: het bouwmanagement en de energie labels. Later gingen we samenwerken met een partij die het financieel en administratief beheer van vereniging van eigenaren deed. Die samenwerking sloot op verschillende fronten heel goed op elkaar aan. Zij hadden een tak VvE beheer, wij niet. Zij deden bouwmanagement in de zorg, waar wij het in de corporaties deden. Ons werkgebied lag vanaf Meppel naar het Zuiden, die van hen juist richting het Noorden. Zij hielden zich op operationeel niveau bezig met waterkwaliteit, wij hadden een poot die energiebesparing deed. Die samenwerking leidde in 2007 tot een fusie waar ik als enige aandeelhouder bij betrokken ben. Dat is eigenlijk hoe Woonscan, zoals het er vandaag de dag uitziet, tot stand is gekomen.”

 

Woonscan

  • Vastgoedmanagement

Denk hierbij aan een stukje technisch beheer van gebouwen. Vastgoedeigenaren willen hun vastgoed zo onderhouden dat dit geschikt blijft voor het gebruik dat zij voor ogen hebben. Dit geldt voor de gebouwen zelf en voor de installaties die in het gebouw aanwezig zijn. Woonscan adviseert over het onderhoud en kan dit ook organiseren. Ze hebben kennis van nieuwe en conventionele vormen van contractvormingen en onderhoud- en bouwprocessen. Bovendien kunnen ze alle administratieve taken rondom het technisch beheer uit handen nemen.

  • Energielabels- en advies

Welke maatregelen kunt u treffen om het energieverbruik in uw woning of bedrijfspand te verlagen? Hoe energiezuinig is uw gebouw? Bij Woonscan bepalen ze de energieprestaties van vastgoed en leggen dit, indien van toepassing, vast in de landelijke databank.

  • VvE en verhuur

Voor woningeigenaren verzorgt Woonscan het technisch beheer en de verhuur van deze woningen. Dit doet Woonscan in opdracht van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en voor vastgoedeigenaren, zoals gemeenten, zorginstellingen en commerciële verhuurders.

  • Legionellapreventie

Woonscan doet risico-inventarisaties, voert operationele taken uit en onderzoekt de oorzaak van een legionellabesmetting. Om zo legionella in waterleidingen te voorkomen of te minimaliseren.

 

Woonscan MeppelEn waar we vooral benieuwd naar zijn. Er is een vacature ontstaan voor de functie van Controller. Wat kunnen jullie daarover vertellen?

“Dat klopt. Onze controller gaat na een periode van vijftien jaar de organisatie verlaten. Een periode waarin wij heel nauw hebben samengewerkt en veel hebben opgebouwd.” Dus we zoeken iemand ter vervanging van iemand die 15 jaar lang deze functie heeft vervuld, dat is een pittige klus. Kan je vertellen wat hij deed? “Alles, haha. Ja, echt. Hij deed alles wat met finance te maken heeft. Hij maakte elk jaar de begroting in samenwerking met de verschillende teammanagers: wat gaan we aan kosten maken? Wat voor omzet verwachten we? Welke kostprijscalculatie hoort daarbij? Hij schreef elke maand een rapportage en nam me mee in hoe de vlag erbij hing.”

En waar hoop je op als je denkt aan de nieuwe collega?

“Laat ik allereerst even benadrukken dat ik geen kopie zoek van zijn of haar voorganger. We zijn écht op zoek naar een nieuwe collega. Ik hoop dat we iemand weten te vinden die goed past binnen het team. Iemand met humor, dat vind ik best wel belangrijk. Verder iemand die als sparringpartner kan fungeren. Ik merk dat de Controller regelmatig wordt opgezocht als er vragen zijn over heel uiteenlopende zaken. Iemand die het leuk vindt om mee te denken over oplossingen, dat is wel belangrijk. Tja, verder iemand die weet wat er speelt, iemand op wie ik kan vertrouwen en iemand die mij vertrouwt. Ik ben geen control freak, maar vindt het wel fijn om overzicht te hebben. De nieuwe collega kan me daar goed bij helpen. Iemand die goed kan signaleren. Voor mijn gevoel is dit geen controlerende maar vooral een signalerende functie. Als ik mezelf zo hoor praten denk ik dat we eigenlijk op zoek zijn naar een schaap met de vijf poten. Maar dat past ook wel bij deze functie. Uiteindelijk ben je toch de schatkistbewaarder en vervul je een essentiële rol binnen de organisatie.”

Wat heb jij de nieuwe collega te bieden?

“Woonscan. En dat is een heel leuke organisatie met nog leukere collega’s. En een uitdagende baan met de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen. Verder zal ik als sparringpartner en collega er alles aan doen om de nieuwkomer wegwijs te maken binnen Woonscan en te helpen bij zijn of haar werk. En mijn vertrouwen. In ruil daarvoor krijg ik graag het vertrouwen van de ander. En een heleboel vrijheid om de functie in te vullen zoals je denkt dat goed is. Maar ook praktisch gezien. Thuis werken hebben we goed geregeld en is eigenlijk nooit een probleem. Verder hebben we de laatste tijd getracht de kwetsbaarheid van de financiële afdeling te verkleinen door een collega aan te nemen die kan ondersteunen bij in elk geval de financiële administratie. Verder is er ondersteuning vanuit andere hoeken binnen de organisatie, denk hierbij aan de projectleiders en P&O. Dat zijn zaken die nu in me opkomen.” 

UITEINDELIJK BEN JE TOCH DE SCHATKISTBEWAARDER EN VERVUL JE EEN ESSENTIËLE ROL BINNEN DE ORGANISATIE - PAUL SMILDe

Ilse, jij werkt hier nu 10 jaar. Hoe zou jij de cultuur binnen Woonscan omschrijven?

Ilse van der Vegte - P&O / Management Assistent Woonscan BV“We werken met een vrij jong, enthousiast team. Ik vind dat wij leuke mensen aan het werk hebben. Een goede sfeer. In de pauze zitten we, normaal gesproken, bij elkaar. We ontmoeten elkaar ook buiten het werk om tijdens bijvoorbeeld een barbecue of een kerstborrel. Dat zijn altijd leuke uitjes. Paul geeft veel vrijheid. Je bent heel flexibel in je werktijden en werkplek. In overleg is heel veel mogelijk. Dat vind ik heel prettig. Er zijn doorgroeimogelijkheden en er is ruimte voor eigen inbreng. Ik werk hier in elk geval met veel plezier en ik durf te zeggen dat dat voor vrijwel al mijn collega’s geldt.”

 

HEB JIJ ZIN OM AAN DE SLAG TE GAAN ALS CONTROLLER BIJ DEZE LEUKE ORGANISATIE? 

CHECK DE VACATURE EN NEEM CONTACT MET ONS OP!

 

VACATURE