IStock_80064597_XXLARGE

De 7 tips - je CV optimaliseren voor recruiters

16 januari 2017

Alle blogs

Bij Finanxe bekijken we in onze zoektocht naar kandidaten elke dag tientallen cv’s. Soms komen originele sollicitaties voorbij, maar meestal blijft het bij het ‘gewone’ cv, een opsomming van opleidingen en werkervaring en persoonlijke gegevens. Veel cv's zijn duidelijk, overzichtelijk en compleet. Maar regelmatig komen er kwalitatief minder goede cv’s voorbij, waarvan de inhoud daardoor niet onze aandacht trekt. Voor jou als kandidaat is dat jammer want misschien mis je zo wel je droombaan! Daarom 7 adviezen om je CV te optimaliseren voor recruiters.

  1. CV aanpassen bij elke sollicitatie
    Als recruiters willen we weten of jij geschikt bent voor de specifieke functie die wij op dat moment bemiddelen. Er zijn functie eisen, we zoeken een bepaald profiel. Het belangrijkste is dan ook dat we uit jouw cv al kunnen aflezen dat jij een geschikte kandidaat bent. Gebruik daarom geen standaard cv maar pas het bij elke sollicitatie aan. Wat zijn de functie eisen? Benadruk de werkervaring die daarop van toepassing is, voeg voorbeelden toe van werkzaamheden die aantonen dat jij in huis hebt wat gevraagd wordt. Zo overtuig je een recruiter ervan dat jij voor deze specifieke functie geschikt bent!

  2. Duidelijke visuele structuur
    Onderzoek wijst uit dat een overzichtelijk en goed leesbaar cv langer en beter bekeken wordt. Een onduidelijk of rommelig cv zorgt voor irritatie. Zorg daarom voor een logische opbouw die ook visueel duidelijk is. Je moet de recruiter als het ware bij de hand nemen door een duidelijke en voorspelbare indeling van de informatie. Een goede vorm is het chronologische cv, waarbij je werkervaring in volgorde van het heden naar het verleden presenteert. Op internet vind je talloze voorbeelden van overzichtelijk opgemaakte cv’s die je kunnen inspireren.

  3. Start met een profielschets
    Maak een persoonlijke intro voor je cv, een korte profielschets waarin je jezelf voorstelt. Geen opsomming van eigenschappen, maar een origineel, persoonlijk stukje tekst dat maakt dat de lezer jou als persoon beter leert kennen. Vertel waar je kwaliteiten liggen en vermijd clichés. Houd het kort, een paar regels is genoeg.

  4. Niet te lang
    Curriculum vitae betekent letterlijk ‘levensloop’. Toch is het niet de bedoeling om een samenvatting van je hele persoonlijke en werkzame leven te maken. Telt jouw cv 4 pagina’s? Dan is het verstandig om nog eens kritisch naar de inhoud te kijken. Beperk je het liefst tot 1 of 2 A4-tjes en zorg dat de belangrijkste (onderscheidende) informatie in een eerste oogopslag duidelijk zichtbaar is. 

  5. Resultaten, successen, competenties en vaardigheden
    Veel kandidaten beschrijven de taken en verantwoordelijkheden die horen bij functies op hun cv. Maar wat willen recruiters weten? Dat wat je gedaan hebt, je prestaties. Liefst zo concreet mogelijk. Welke toegevoegde waarde had jij? Benadruk resultaten en successen die je behaald hebt met tastbare voorbeelden. Benoem daarnaast competenties en vaardigheden zoals kennis van computersystemen en talen. 

  6. Pas je online profielen aan
    Ga er vanuit dat recruiters je LinkedIn pagina bekijken en dat de kans groot is dat ze ook andere social media kanalen bekijken om een completer beeld van je te krijgen. Zorg er daarom voor dat je CV op LinkedIn actueel is en je andere online profielen representatief zijn.

  7. Let op de details
    Slordigheden in je cv zijn echt een no-go. Er is een kans dat je cv  gelijk de prullenbak in gaat... Een cv moet eruit zien alsof er moeite voor gedaan is. Laat je cv dan ook checken voor je het verstuurd. Vermijdt standaard zinnen, zonder toelichting zijn het nietszeggende woorden. Sla je cv op als pdf om de opmaak te behouden, kies een professionele bestandsnaam en GO!