Niet blij

Stel jezelf deze vragen om te checken of jij toe bent aan een nieuwe baan

19 december 2017

Alle blogs

Ben jij tevreden met je baan? In 2016 bleek 40% van de Nederlanders ontevreden over het totaalplaatje van hun werk. Blijkbaar durven ze de stap naar een baan waarin ze meer tevreden zijn nog niet te maken. Hoe zit het bij jou?

Waarom blijven mensen zitten in een baan terwijl ze niet tevreden zijn? Waarom zetten ze geen stappen, stellen ze de zoektocht uit? Zijn ze bang voor het onbekende? Veel mensen houden van zekerheid en de zekerheid die je huidige baan biedt kan een belangrijke reden zijn om te blijven zitten. ‘Ik krijg niet gelijk weer een vast contract’, 'ik heb nu fijne collega's', 'ik 'heb hier een bepaalde positie gekregen', 'ik weet waar ik aan toe ben’.

Soms heb je zelf niet eens in de gaten dat je eigenlijk niet meer op je plek zit. Misschien besef je het pas als iemand je vraagt: ben jij niet eens toe aan iets anders? Misschien dringt dan pas tot je door dat je inderdaad al een tijdje minder happy bent met je werk.

Ben jij eerlijk naar jezelf? Doe je een groot deel van je taken op de automatische piloot en wordt je werk daardoor saai? Sta je stil terwijl je eigenlijk wilt ontwikkelen?

Geef eens eerlijk antwoord op onderstaande vragen. En als je een of meerdere vragen niet positief beantwoordt, lees dan verder.

  • Ga je met plezier naar je werk?

  • Geeft je werk je energie of kost het energie?

  • Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws geleerd? Doe jij je werk grotendeels op de automatische piloot of word je uitgedaagd?

  • Is er ruimte voor jouw wensen en ambities, groei en ontwikkeling?

  • Hoe is de balans tussen werk en privé?

  • Ben jij trots op je werk? Vind je jouw werk zinvol en geeft het invulling aan jouw waarden en normen?

  • Heb je fijne collega’s en leidinggevenden?


En, wat is de uitkomst? Geen enkele baan is 100% perfect, de kans is dan ook groot dat je een van deze vragen niet geheel positief hebt beantwoord. Dat is ook geen probleem, je kunt proberen om op dit punt verbetering te realiseren of je beseffen dat geen enkele baan helemaal perfect is en dit punt accpeteren.

Maar, geef jij op meerdere vragen een negatief antwoord? Kost je werk energie en heb je er weinig plezier in? Is er geen ruimte voor jouw ambities, ben je niet trots op je werk? Dan wordt het tijd om in actie te komen.

Kun je bij je huidige werkgever verbeteren of ga je extern op zoek? 
Ga op onderzoek uit en ontdek hoe het komt dat je de vragen niet positief beantwoordt. Waar komt de onvrede vandaan, wat is er precies mis in je huidige baan? Is er ruimte voor verbetering, wat kun je veranderen om meer plezier, voldoening of balans te krijgen? Zijn er binnen de organisatie waar jij werkt andere mogelijkheden? Kan je leidinggevende of HR-collega je hierbij ondersteunen?

Als dat niet het geval is, ga je dan oriënteren op de stap naar een andere werkgever. Waarschijnlijk kom je op een andere plek veel beter tot je recht! Tijd om in actie te komen.

Actie!
Hoe kom je in actie en hoe zet je de stap richting een nieuwe baan? Check daarvoor dit artikel. Samenvatting: je komt vooruit als je weet wat je wilt, wat je kunt en wat bij je past. Stel een doel en maak keuzes. Soms maakt het niet uit welke keuze, ALS je maar een keuze maakt. Heel veel succes!

Wil jij een stap maken binnen finance en wil je ontdekken wat er voor jou mogelijk is in de huidige markt? Je kunt altijd vrijblijvend met een van onze consultants in gesprek gaan.