Financial Folke Spakman

Rondje langs de velden – finance professional Folke Spakman over zijn topsport

4 juni 2020

Alle blogs

De beste willen worden en samen de overwinning behalen. Grenzen verleggen en steeds nieuwe doelen creëren. Die mindset heb je nodig als topsporter en dat is ook de mentaliteit binnen Finanxe. Niet voor niets is topsport ons jaarthema en zijn we binnen Finanxe eigenlijk allemaal topsporters!

Een aantal van ons presteert ook naast hun werk als financial of consultant sportief op hoog niveau. WK‘s, EK’s  en de Eredivisie, er zijn indrukwekkende resultaten behaald! We spraken al KNVB scheidsrechter Sander van der Eijk en basketballer Benny van der Reijden. Vandaag vertelt Folke Spakman over zijn passie voor biljarten. 

Perfectionisme op de biljartafel

 

Twintig uur per week

Folke Spakman - Interim Finance ProfessionalBiljarten, het is niet de meest voor de hand liggende sport voor een zestienjarige. Toch raakt Folke Spakman in de vierde klas van de havo helemaal in de ban van dit spel. Folke: “De instructeur zag dat ik er talent voor had en ik vond het zo leuk dat ik bij biljartvereniging de Harmonie in Groningen ben gaan trainen”. Als jongeling tussen vooral oudere spelers wordt Folke op sleeptouw genomen en ontwikkelt zijn spel zich in hoog tempo. “De eerste jaren trainde ik wel twintig uur per week, ik was behoorlijk fanatiek! Elke week een wedstrijd en daarnaast heel veel oefenen. Een biljarttraining bestaat uit een schema van bepaalde oefenstoten. Je begint met spelen vanaf acquit en vervolgens bouw je punten op. Elke carambole is één punt waard.”

 

Schelden en tikken echt not done

Folke Spakman topsportZijn perfectionisme en fanatisme hebben ook een keerzijde, Folke uit zijn frustraties soms iets te duidelijk. “Tijdens de wedstrijden kwam mijn passie voor het spel en de winst sterk naar voren. Als wat ik in mijn hoofd van plan was niet goed uitkwam op de tafel kon ik vrij boos worden. Maar, een krachtterm of met je krijtje op tafel tikken werd niet gewaardeerd. Het heeft even tijd gekost om mijn frustratie te temperen.”

Er zit veel progressie in zijn spel en 2003 is een heel succesvol jaar voor Folke. In mei sleept hij het kampioenschap binnen in de hoofdklasse voor junioren en na zijn promotie wordt hij ook kampioen in de daarop volgende klasse. Maar, tijdens zijn studententijd begint de focus te verschuiven. “Ik begon de aardigheid in het spelletje wat te verliezen. Ergens had ik wel de ambitie om heel goed te worden, maar ik ben toch minder gaan trainen. Ik groeide door qua niveau, maar niet meer zo snel als in het begin. Op een gegeven moment ben ik van libre overgegaan op het 38/2 kader en de laatste jaren speel ik 57/2 kader. Bandstoten speel ik trouwens ook, maar niet in competitie.”  

 

Auto ongeluk

Helaas is de biljartsport in Nederland aan het krimpen. De populariteit van het spelen in competitie neemt af en de sport vergrijsd. Vooral onder de jeugd in het noorden van Nederland is er weinig animo vertelt Folke. “Terwijl het echt een heel erg leuk spel is. Het gevoel van controle dat je hebt als je een mooie serie maakt is echt tof. Ik kan er mijn perfectionisme in kwijt en geniet ook erg van het team aspect.” Dat teamgevoel komt ook in moeilijke tijden naar voren. In 2017 speelt Folke een hele goede competitie met een kaderteam van vier spelers. “We presteerden goed en mochten de halve finale spelen. Helaas kregen we op weg naar Den Haag we een auto ongeluk waarbij een van mijn teamleden zijn rug heeft gebroken. Een heftige gebeurtenis. We hebben de wedstrijd later met een invaller gespeeld en uiteindelijk wonnen we met overmacht de finale. Die titel hebben we natuurlijk opgedragen aan onze teamgenoot die niet mee kon spelen. Dat zijn echt mooie momenten om samen te beleven.”

 

NAAST EEN TECHNISCHE SPORT IS BILJARTEN EEN ERG MENTALE SPORT. JE MOET JE AANDACHT KUNNEN RICHTEN OP HET SPEL EN JE NIET LATEN AFLEIDEN DOOR MUZIEK, MENSEN DIE DOOR DE ZAAL LOPEN, ANDERE WEDSTRIJDEN, JE TEGENSTANDER EN MISSCHIEN WEL DE BELANGRIJKSTE: HET SCOREBORD.

 

Wedstrijd topsportTopwedstrijd ‘helemaal in mijn element’

Ook bij de senioren sleept Folke diverse prijzen in de wacht. Hij is vooral trots op zijn titel in de hoogste klasse op de kleine tafel. “Soms heb je een wedstrijd waarin alles op zijn plek valt en je helemaal in je element bent. Naast een technische sport is biljarten een erg mentale sport. Je moet je aandacht kunnen richten op het spel en je niet laten afleiden door muziek, mensen die door de zaal lopen, andere wedstrijden, je tegenstander en misschien wel de belangrijkste: het scorebord. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben, zeker op een NK wanneer je zelf de lat nog hoger legt. Maar deze de wedstrijd verliep echt fantastisch. Foutieve stoten worden niet altijd geconstateerd door de scheidsrechter. Een speler meldt ze dan zelf en dat deed ik ook tijdens deze wedstrijd. De sportieve sfeer maakte dat de winst me echt gegund werd. Weer een heel mooi moment!”

 

 

Finance carrière

Biljarten vraagt veel tijd en daarom heeft de sport inmiddels een wat kleinere rol in het leven van Folke. Hij speelt nog wel wedstrijden (uiteraard in corona tijd niet) en heeft verschillende bestuursfuncties binnen zijn vereniging. Er blijft genoeg tijd over voor zijn uitdagende baan als interim financial! Na zijn studie werkt Folke een tijd als interimmer en na een aantal functies in loondienst verlangt hij terug naar de uitdaging en afwisseling.

“De afgelopen jaren merkte ik dat ik toch vrij snel uitgekeken was. Korte opdrachten binnen verschillende organisaties bieden veel meer uitdaging en daar houd ik van. De samenwerking met mijn Finanxe collega’s  is een leuke aanvulling, in mijn huidige opdracht bij Plixxent werk ik samen met Hessel, die ik al tijdens de borrels van Finanxe had leren kennen. Ik geniet van de diversiteit aan taken en de verantwoordelijkheid die ik heb. Het coördineren van een afdeling, overzicht houden op processen, prioriteiten vaststellen en intern en extern optimaal afstemmen. Deze rol past goed bij me. Vooral controlling functies waarin je veel contact heb met externe partijen en management spreken mij aan. 

Als controller moet je echt op de cijfers zitten en zijn details belangrijk, net als bij biljarten. Ook het opereren in teamverband is een mooie parallel tussen mijn werk en mijn sport. Op beide plekken kan ik mijzelf ontwikkelen en word ik uitgedaagd. Ik ben op mijn plek als interimmer bij Finanxe en heb zin in leuke opdrachten de komende jaren!”